• Kristina Kernell i korridoren på förlossningen på US. Just i dag var det väldigt lugnt. Foto: Julia Kimell
  • Just på intervjudagen fick Kristina Kernell ett nytt arbetsrum i sin nya korridor på ombyggda Kvinnokliniken, och passade på att tinga fönsterplatsen. Foto: Julia Kimell

Fick stort stipendium för sin hjärtforskning

Läkaren Kristina Kernell tilldelades nyligen ett stipendium för sin forskning om kvinnlig hjärt- och kärlsjukdom. Tack vare det kan hon nu omfördela en del av arbetet på kvinnokliniken så att hon får tid för ännu mer forskning. För det finns alltid något nytt att undersöka för en som har hjärtat nära hjärtat.

Mestadels ligger fokus på medfödda hjärtmissbildningar. Sedan 1970-talet har det hänt otroligt mycket och nu kan barn med mycket komplicerade hjärtfel räddas och opereras. Tack vare det når de flesta vuxen ålder, vilket skapar en ny situation när de i sin tur ska bli föräldrar.

– Tidigare har man avrått personer med hjärtfel från att föda barn, men eftersom det hänt mycket inom barnkirurgin kan många leva ett normalt liv, och där brukar barn ingå, säger hon.

Kristina studerade i Göttingen i Tyskland där hon bodde i åtta år och fick sin yrkeslegitimation. Hon åkte tillbaka till Sverige där hon 2006 började specialisera sig på kvinnokliniken och fem år senare var hon specialist inom obstetrik och gynekologi. På sidan om är hon doktorand, och ja, dagarna blir långa.

– Jag har alltid pratat om att bli läkare eller civilingenjör och efter gymnasiet var det ganska klart vilket jag skulle satsa på, säger hon.

– Det är så bra att jag tack vare stipendiet kan åka på kongresser för att lära mig mer och till exempel få mer hjälp av en statistiker för att få fram data som finns i våra populationsbaserade register. I Sverige har vi många omfattande register som kan användas för att få fram intressanta uppgifter, till exempel om båda föräldrarna till ett barn.

Hitta roten

Hjärtfel kan uppstå både på grund av ärftlighet, läkemedel men också sjukdomar. Det kan vara problem med klaffar, hål mellan hjärtats olika rum eller kärlkopplingar. Och Kristina tittar delvis på varje enskild individ men även på hela stora populationen med individer med hjärtmissbildningar för att kunna se trenderna. En sådan är att den här gruppen oftare förlöses med kejsarsnitt. Barnen är ofta födda för tidigt och det är högre risk för att de ska födas med missbildningar.

En slutsats är att det främst är moderns hjärtfel som påverkar. Faderns verkar inte göra någon skillnad. Men ju mer man vet innan om eventuella sjukdomar, desto lugnare både för patienter och personal. Kunskap tar bort mycket oro.

– Den här forskningen är ny och spännande! Kvinnorna med hjärtmissbildningar har inte fött barn under särskilt många decennier vilket gör att det uppstått en ny grupp av patienter för vården. Det är så lyxigt att inte behöva välja mellan teori och praktik – jag har dem båda. Jag kan sitta och skriva och fundera och sedan vara ute på golvet och träffa patienten. Visst är det tidskrävande, men det är det värt.

Avkopplande ridning

Kristina tillbringar en stor del av sin tid på arbetet. Vissa perioder är mer intensiva än andra, men i stallet får hon ny energi.

Hon har ridit sedan hon var sju år, och det är fortfarande ett viktigt inslag i hennes vardag för att hon ska kunna orka. Hon var utan häst ett år, men fick abstinens. Så nu har hon en häst ute på landet som bor i hennes tränares stall.

– Det är väldigt lyxigt, och jag får mycket hjälp både med häst och barnpassning.

Hon rider dressyr med sitt svenska varmblod Ungaro och placerade sig nyligen på en berömvärd fjärdeplats i distriktsmästerskapen.

Hjärtforskare möter ortoped

Sambon Jörg och hon träffades på jobbet via gemensamma vänner, och kärlek uppstod. Båda jobbar mycket, men eftersom han inte har någon häst ligger hon lite i lä tidsmässigt. Den snart ett och ett halv-årige sonen trivs däremot i stallet, och visar ett stort intresse för mockning och traktorer. För på något vis smäller en grävmaskin högre än djur. Allt är nytt och spännande.

– Genom att ha fått barn inser jag mer och mer hur viktigt mitt yrke är. Nu ser jag med andra ögon på konsekvensen av att ha fött ett barn. Innan var fokus mer på modern, nu är jag mer fascinerad av barnen.

Det var tack vare 1,6 och 2,6-miljonersklubbens Gå för hjärtat-app som de insamlade pengarna gick till en hjärtforskare med genusperspektiv – precis vad Kristina höll på med sedan tidigare så hon sökte det med en gång. Sedan tre år tillbaka doktorerar hon inom gynekologi med fokus på medfödda hjärtmissbildningar. Dessutom ansvarar hon för en föreläsning på läkarprogrammet och ansvarar för läkarstudenternas praktiska utbildning på Kvinnokliniken i Linköping.

– Jag håller en föreläsning som heter ”Den normala graviditeten”.

Hon har alltid någon ny forskningstanke. Just nu funderar hon på hur bindvävssjukdomar påverkar förlossning och graviditet.

 

FAKTA Kristina Kernell

Gör: Forskare och gynekolog på Universitetssjukhuset i Linköping.

Född: I Täby.

Bor: I Linköping, Valla.

Ålder: 36 år.

Familj: Sambo Jörg och sonen Vilhelm 16 månader. Paret träffades på sjukhuset – han är ortoped.

Intressen: Dressyrridning och umgås med familjen.

Drömresa: Australiens västkust, helt fantastiskt!

Favoritställe i Linköping: Vallaskogen.

Förebild: Mina äldre kollegor. Det finns ett gäng överläkare som är fantastiska förebilder.