• Första kunden väntar på att Strandfiket ska öppna för dagen. Foto: Tommy Pettersson
  • Badet i Johannelund är populärt och vattnet är badvänligt.

Fika och bada nära Stångån

Johannelundsbad och Strandfik

Michael J Garib driver både Mickeys Strandfik precis vid hotell Scandic city och vid kanten av Stångån samt fiket och kiosken vid Johannelundsbadet. Men han har drömmar om framtiden i kommunen där idéer blir verklighet.

– Man borde ju självklart kunna bada här mitt i stan och i Stångån. Här är det så vackert och fint, menar Michael J Garib då vi pratas vid en morgon då kvicksilvret redan krupit upp mot 25 grader varmt och folk ligger och steker sig i förmiddagssolen.

Bada mitt i stan

– Kiosken här är öppen på eftermiddagen och allt fler hittar hit. Tyvärr är det inte möjligt att bada här just nu men om man plockar upp cyklar och annat skräp som finns under vattenytan och ordna till botten så skulle kanske det vara fullt möjligt att ta sig ett dopp mitt i stan. Det är dock inget som ligger på mig utan det får kommunen fixa till. Men visst skulle det vara härligt, säger han med eftertryck och med något drömskt i rösten. Nu kan man räkna de som kastar sig i vattnet på ena handens fingrar och då rör det ofta om att någon hoppar i på pin kiv.

Kiosk och glass

Garib driver även kiosken vid badet i Johannelund. Sommaren kanske inte startade så bra men när solen skiner kan man räkna det badande i hundratal. Många av dessa väljer även att handla glass i stora lass, om uttrycket tillåts, i kiosken.

 – I Johannelund har man ju valt ha en stege ner i vattnet så att man kan gå rakt ner i vattnet. Det tycker jag är mycket bra och sedan har kommunen gjort verkligt fint där vilket öppnat upp för att det ska bli ett bra ställe att bada på, avslutar Michael J Garib.