• Här är 56 fallskärmshoppare, bland annat Filippa Ebersjö från Linköping, i full färd med att slå världsrekord. Foto: Andrey Veselov.
  • Filippa Ebersjö, Linköping, är världsrekordhållare i fallskärmshoppning tillsammans med 55 andra tjejer. Här är hon i full mundering, bland annat med två fallskärmar i ryggsäcken. Foto: Leif Larsson
  • Här är Filippa Ebersjö med några av de priser hon tagit som fallskärmshoppare, bland annat två SM-brons i fyramannahoppning och diplomet för svenskt rekord i antal hoppare i formation. Foto: Leif Larsson
  • Här är fem av de sex svenska tjejer som var med och slog världsrekord i Holland. Från vänster: Monica Paulsson, Maria Lundquist, Carolina Nilsson, Filippa Ebersjö och Siv Lindgren. På bilden saknas Anna Oscarsson. Foto: Robin Lloyd

Filippa hoppade till sig ett världsrekord

Hon testade att hoppa fallskärm för första gången 1998. Nyligen slog Filippa Ebersjö, Linköping, världsrekord i Holland.

I fallskärmshoppning finns könsblandad och damklass. Till Holland kom hoppare från 15 länder, varav sex tjejer från Sverige. Syftet med det veckolånga eventet var att slå rekord. Filippa var med i grenen där det gäller att vara så många som möjligt i en formation och göra så många olika varianter som möjligt.

– Vi slog rekord i början med 46 tjejer i samma hopp och avslutade veckan med att vara 56 tjejer som gjorde tre formationer under ett enda hopp. Det var både europa- och världsrekord, berättar Filippa.

Även svenskt rekord

Det var i damklassen. Filippa har även det svenska rekordet i blandad klass, den gången med 60 hoppare. I Holland hoppade man från 5 000 meters höjd och på den höjden måste man ha syrgas i planet. Tre plan användes och tajmingen hos hopparna var perfekt vilket gjorde att de 56 snabbt kunde ta tag i varandra och formera sig.

– Åtta till tio sekunder efter uthopp nås maxhastigheten på 200 km/h och efter ungefär en minut är man nere på 1 000 meters höjd och då löser man ut fallskärmen, upplyser Filippa.

De första som hoppar ut lägger sig platt och bildar ett centrum. De som kommer efter "dyker" så att de faller fortare och hinner i fatt de andra längre ner. Det är lätt hänt att man dyker förbi och hamnar under de andra. Då ska man göra sig stor och platt så att man stiger "uppåt" igen.

– Det är en stor utmaning att lyckas breda ut sig bredvid varandra, påpekar Filippa.

Linköpingsklubb

I SM har hon tagit brons de två senaste åren i fyramannalag. Hennes sambo Zoltan Hübsch är med i laget som kallas Aurora och tillhör Linköpings fallskärmsklubb.

– I fyrmanna hoppar man från 3 000 meters höjd och har olika formationer att välja på som ska repeteras så många gånger som möjligt. Man har bara 35 sekunder på sig, förtäljer Filippa och Zoltan.

Filippa kom in i sporten för 18 år sedan. Hon hade som ung funderat på att prova fallskärmshoppning och när hon träffade Zoltan blev det av.

– Vi möttes på universitetet och jag såg bilder på fallskärmshoppare på hans dator. Han tog med mig till klubben i Linköping, jag gick en första kurs och blev både hoppare och ihop med Zoltan, säger Filippa med ett garv.

Nervöst i början

Idag är hon erfaren med 1 500 hopp avklarade. Inför vanliga hopp är hon numera aldrig nervös. Skillnad inför det allra första hoppet.

– Det var läskigt. Jag undrade hur det skulle gå, vad jag gett mig in på. Men direkt älskade jag att hoppa. I Linköpings fallskärmsklubb finns 60 aktiva hoppare och föreningen har i tre år haft ett eget plan. Medlemmarna har utfört 3 500 hopp från den egna kärran.

– Vi betalar för flygbränsle och varje hopp kostar cirka 200 kronor. Piloten får flygtimmar och vi får hoppa. Sedan tillkommer förstås försäkringar, medlemskap och utrustning.

En given fråga, vilken är känslan att hoppa?

– Det stora är friheten. Man kan röra sig hur som helst, upp, ner, åt sidan. Det är en fantastisk känsla, man släpper tankarna på allt och fokuserar bara på hoppet. Det är bara där och då som gäller, klargör världsrekordhållaren Filippa Ebersjö.