• Jan Gradvall, Anne De Geer, Gustav Skogens, nämndordföranden Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Alexandra Ekelöf och Dennis Östryd. Saknas på bilden gör Ung/scen Öst och Emilia Söderström

Filmare, journalister och jazzmusiker fick kulturpris

Som bruklig är så hölls det en presskonferens när årets kulturstipendiater skulle tillkännages. I år fanns det även ett nytt pris instiftat till kulturpersonen Sven Lyras minne.

I år går kommunens kulturstipendium till filmaren Gustav Skogens, dansaren Emelie Söderström och kulturaktören Alexandra Ekelöf. Honnörsstipendiater är kulturjournalisten Jan Gradvall, konstnären Anne De Geer samt jazzprofilen Dennis Östryd. Ung scen Öst får kultur- och fritidsförvaltningens nyinstiftade Lyra-pris.

Glad över pris

– Jag är väldigt glad för mitt pris, sade journalisten Jan Gradvall då vi pratade helt kort efter att han fått priset. Att han är hedrad är inte att ta miste på. Vi pratar länge om punkens betydelse för oss som växte upp med den.

– Jag var med i Rock D´Amours första styrelse och det var mycket man lärde sig genom att göra det själv, fortsätter Jan Gradvall som började sin karriär med att ha Fanzinet "Jörvars gosskör" tillsammans med Sven Dolling. Resten är samtidshistoria.

Bara skrivit

– Jag har aldrig haft ett vanligt arbete utan bara skrivit. Det är nog så man lär sig ett yrke, man skriver, skriver mer och sedan ännu mera, skrattar han.

Dennis Östryd får ett honnörs stipendium för att han ger jazzen en röst och sprider den traditionen vidare i både Linköping, Sverige och resten av världen. Även han var mycket glad.

Jazzen mår bra

– Jazzen i Sverige mår bra och det är verkligen roligt att få hålla på. Som ung växte jag upp med jazz och inte punk eller pop vilket fick mig att känna mig lite udda. Men jag har aldrig tvekat när det gäller vilken musik jag ska hålla på med, kommenterade jazzveteranen lite kort. Dokumentärfilmaren Gustav Skogens fick även han pris. En ung kille som brinner för att berätta med rörliga bilder. Han håller på att färdigställa en film han började arbeta med för två år sedan och som tagit honom både till Brasilien och Turkiet.

Film tar tid

– Att göra film tar tid och att göra dokumentärfilm kan ta ännu mera tid men nu ska jag försöka få klar filmen som jag började med lagom till Fotbolls-VM 2014.

Det första Lyra-priset gick till ung scen/öst med följande motivering - Kulturstipendiaterna får 20 000 kronor vardera. De tre honnörs stipendiaterna får varsin plakett med namnet ingraverat samt texten "För mångårig kulturell gärning". Lyra-pristagaren får en skulptur i framlidne Linköpingsprofilens och kulturpersonligheten Sven Lyras anda. Stipendierna delas ut vid Kulturgillet torsdagen den 8 december.