• Linköpingsfilmaren Gustav Skogens tog hem priset Guldsvanen. Foto: Fanny Miles

Filmpris till Linköpingsbo

Under Norrköpings filmfestival Flimmer, som pågick under förra veckan, var det Linköpingssonen Gustav Skogens som knep filmpriset Guldsvanen.
Priset fick han för sin film Gatans final, en dokumentär om Brasiliens medborgarjournalistik och dess utövare, så kallade Midia Ninjas. Juryns motivering syftade till filmens starka berättelse som övertygar. Det var en glad Gustav Skogens som mottog priset.
–Det är roligt. Kul att få lite kvitto på att någon annan förstår vad man sysslar med och tycker det är bra, förklarar Gustav Skogens dagarna efter prisutdelningen.

Positiva ord


Bakom priset står Film i Öst som förutom Guldsvanen även delar ut priset Guldägget som går till unga filmare mellan 16-19 år. I år var det kortfilmen Tomten är vår Fader som kammade hem ett guldägg. Guldsvanen är också riktad till unga filmare, men till den äldre kategorien av unga filmare.
–Priset betyder att den film man gör kommunicerar något till andra också. Jag är mer glad att höra den fina motiveringen än priset i sig. Så om någon hade sagt samma sak till mig om filmen, utan att det varit ett pris inblandat så hade jag blivit lika glad, säger filmaren.

Kommande projekt


Gustav Skogens spenderade fem veckor i Brasilien där han fick kontakt med och lärde känna gräsrotsrörelsen Midia Ninja som slutligen fick stå som huvudrollsinnehavare i filmen. Projekten rullar på. Gatans final var bara början, erkänner Gustav Skogens.
–Filmprojektet fortgår. Gatans Final är egentligen en delfilm eller ett embryo av vad projektet Become the Media har blivit. Och kommer att bli. Vi håller tummarna och jobbar hårt.