• Lotta Edén trivs bakom disken och bland fisken. Foto: Stefan Hedström
  • Snart är det hummerpremiär. Då kan de allra första gå för 10 000 kronor kilot. Foto: Stefan Hedström
  • Fisk är inte svårt att laga till och många har numera den kunskapen vilket Lotta tackar Plura, Tina och Per Morberg för. Foto: Stefan Hedström
  • Fräsch snabbmat i form av ”lyxpytt”. Foto: Stefan Hedström

Fina fisken i Tannefors

Insjöfisk, kräftor från Boren och Vättern och Mannerströms surströmming men också hummer, krabba och räkor i stora lass. Allfisk i Tannefors är en riktig fiskaffär med gamla anor.

Redan när man kliver in i fiskbutiken känner man igen sig och välkomnas av den personliga atmosfären. Ägarinnan Lotta Edén är ett solsken som smittar av sig och när hon säger att de har roligt på jobbet så känner man av det direkt. Själva fiskdisken är full av delikatesser som hummer, krabba och ostron. Om man får tro affärsinnehavarinnan själv så vet hennes kunder vad de vill ha och de betalar gärna för fina råvaror.

Stamkunder

– De allra flesta som kommer in här i butiken är stamkunder. Jag skulle vilja påstå att så många som upp till 90 procent är kunder vi känner igen. Matlagningsprogrammen på TV har gjort att folk frågar och att många är ganska kunniga också vilket är kul. Sedan tycker jag att det är ganska lätt att lyckas laga till fisk och har man slut på idéer så hjälper vi gärna till med både råd och recept, säger Lotta och sveper med handen över disken där så gott som allt är gjort på plats. Röror, räkbomber, sillen, kräftorna, humrarna och allt det goda är pinfärskt och tillagas varje morgon.

Gamla anor

Själva företaget Allfisk har gamla anor, som så mycket annat i trivsamma Tannefors, och startade redan på 1940-talet. Då låg det på innegården till Nya Tanneforsvägen 35. Sedan fyra år driver Lotta Edén och hennes man Feffe Ahlsén företaget vidare.

– Så här på en fredag blir vi lite av ”vuxen-McDonalds” och det finns mycket färdig mat där man bara behöver tillsätta lite grädde och sedan stoppa in i ugnen, till exempel, säger Lotta och visar oss en bunke med vad som kallas ”lyxpytt” med lax och annat gott. Gissningsvis kommer en del Tanneforsbor att mumsa i sig just ”lyxpytt” just denna fredagskväll.

Kräftor och sill

Lotta berättar vidare att efter det att man öppnar efter semestern så går det för fullt. Det är kräftpremiär, surströmmingsdito, krabb- och hummerpremiärer och sedan är det jul med allt vad det innebär.

– Då gravar vi mycket lax och lägger in strömming, så visst är det högsäsong för oss då, säger Lotta Edén och tar leende emot ännu en kund. Själva går vi i ut i höstsolen men återkommer gärna till den trivsamma fiskbutiken med det stora sortimentet och den trevliga stämningen.