• När årets största studentpolitiska händelse gick av stapeln i Linköping var det Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) som höll invigningstalet. Foto: Dennis Petersson
  • Studentkårsrepresentanter från hela Sverige fanns på plats när SFSFUM gick av stapeln under helgen. Foto: Dennis Petersson
  • Sveriges förenade studentkårers fullmäktige satte agendan för studentorganisationen SFS:s fortsatta arbete. Foto: Dennis Petersson
  • Foto: Dennis Petersson
  • Foto: Dennis Petersson

Finansministern talade för kårerna

"Vi lever i en avgörande tid"

När företrädare för nära 300 000 studenter samlades i Linköping stod årets största studentpolitiska händelse på agendan, nämligen Sveriges förenade studentkårers fullmäktige. En händelse som invigdes med ett storslaget tal av finansministern Magdalena Andersson (S).

Med anledning av utmärkelsen "Årets studentstad 2016/2017" arrangerades kårmötet SFSFUM i Linköping under den gångna helgen. Som arrangörer stod studentkårerna StuFF och Consensus, och med stort stöd från både kommunen och universitetet kunde ett lyckat fullmäktigemöte gå av stapeln, ett fullmäktige som satte ramarna för studentorganisationen SFS:s fortsatta arbete.

Flertalet talare

När det studentpolitiska evenemanget invigdes fanns flera talare på plats, inte bara kommunstyrelsen ordförande i Linköping Kristina Edlund (S) och universitetets rektor Helen Dannetun, utan även Sveriges finansminister Magdalena Andersson. I hennes invigningstal lyfte hon fram viktiga frågor om vår samtid, men bedyrade även hur viktiga studenterna och forskarna är för demokratin och i kampen mot det allt mer faktaresistenta samhället. 

Samhällsdebatt

– Vi lever i en orolig och avgörande tid i världshistorien. Vi har en ny president i USA som skapar osäkerhet i hela världspolitiken, vi ser Brexit som utmanar det europeiska samarbetet, vi ser auktoritära regimer som är på frammarsch i vårt närområde och vi ser ett allt mer aggressivt Ryssland som skapar säkerhetspolitiska spänningar gentemot flera länder. Samtidigt som vi har den här utvecklingen pågår en samhällsdebatt som jag aldrig trodde var möjlig, sa ministern i sitt tal och fortsatte:

– Det som ofta färgar den här debatten kommer inte från vetenskap eller fakta, och inte ens verkliga händelser, utan det kommer från 140 tecken som ogenerat kombinerats i friheten bakom en skärm, vilket gör att rena lögner blir till sanningar för miljoner människor runt om i världen.

Uppmaning

På grund av den rådande samhällssituationen som gör att allt fler människor måste ta strid för en yttrandefrihet under ansvar skickade finansministern med en viktig uppmaning till de närvarande studentkårsrepresentanterna som lyssnade till invigningstalet.

– Jag vill att ni ska fortsätta diskutera, vara aktiva på nätet och  använda er yttrandefrihet under ansvar. Jag vill att ni ska fortsätta stärka er organisation och vara en stark röst i den fria debatten. Ni är också en viktig remissinstans för regeringen och gör enskilda studenters vardag bättre, men inte bara det, ni är en del av en akademisk motståndsrörelse mot faktaresistens och populism som aldrig kommer att låta misstro och extremist vinna över vetenskap och fakta, avslutade ministern.