• I alla brödbutiker får kunderna provsmaka bageriets olika brödsorter. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fia Eloff tog nyligen studenten och jobbar idag på Finbageriet Kamraterna i Linköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Finbageriet Kamraterna har etablerat sig mitt i centrala Linköping. Foto: Kajsa Nilsson

Finbageriet Kamraterna etablerar sig i Linköping

Surdegsbagerierna har definitivt gjort sitt intrång på den svenska marknaden. I Ronaldoland Linköping har Norrköpingsbaserade Finbageriet Kamraterna nu funnit sin plats.

Bageriet startade redan 1921 i Norrköping, då var det två väninnor som tillsammans startade verksamheten på Vattengatan i centrala Norrköping. Mycket har hänt sedan dess och bageriet har expanderat rejält under de senaste åren. Nu finns Finbageriet Kamraterna på fyra platser i Norrköping, samt i den nya brödbutiken i Linköping.

Nya arbetstillfällen

Fia Eloff tog studenten från bageri- och konditoriprogrammet i våras och är en av flera nyanställda på Finbageriet Kamraterna i Linköping.

– Jag håller just nu på att lära upp tre andra personer. Vi får se om vi blir ännu fler framöver, säger hon.

Dagsfärskt bröd

Allt bröd i butiken är dagsfärskt och bakas på bageriet i Norrköping. Bästsäljarna är knäckebrödet samt levainbrödet. När verksamheten i Norrköping flyttade in i det före detta Linnéa Engdahls bageri i Norrköping fick de ta över det anrika receptet till Saltängsbullar. Fortfarande idag säljs många saltängsbullar.

– På fredagar och lördagar säljer vi ett särskilt ost- och olivbröd som brukar vara populärt, det är jättegott, säger Fia Eloff.

Förvaringsrutiner

Surdegsbröd har generellt sett lång hållbarhet och med rätt metod kan det klara sig färskt i fyra till fem dagar.

– Vi brukar rekommendera våra kunder att packa brödet i först papper och sedan plast, då håller det sig bäst. Med bara papper blir det torrt och med bara plast blir det för mjukt, säger hon.