• Linda Järnström på Gotteriet plockar ihop din favoritsallad. Givetvis med egengjord dressing! Foto: Julia Kimell

Finn din egen salladsfavorit på nyöppnade Gotteriet

Salladsbar med femtio olika ingredienser, baguetter med krämiga röror och varm soppa. Det är en del av det nya lunchfiket Gotteriets utbud. Bakom öppningen står bröderna Josef.

I de inbjudande lokalerna möter jag Linda Järnström som sköter den största delen av ruljansen här i lokalen på Torggatan. Linda har varit med sedan 2006 och jobbat på Gotteriet i Tranås under skolgången, men nu är hon i de nya lokalerna i Linköping på heltid.

– De ville ha kvar sina anställda och frågade om jag ville följa med i flytten, och det ville jag. Det känns kul att byta ganska lilla Tranås mot det betydligt större Linköping.

En liten bit av Gotteriet i Tranås finns kvar i sortimentet, men det mesta har de ändrat. Bröderna Josef bor i Norrköping men pendlar till Tranås och Linköping och Linda bor i Tranås.

Nu är det tre veckor sedan man drog igång stället.

– Ruljansen är redan nu helt okej trots att vi inte kom igång med annonseringen direkt. Vi ser redan att många kunder återkommer. Flera av dem har efterfrågat stamkundserbjudanden, så det ska vi ordna inom kort tillsammans med reklamutskick och liknande.

Den hemlagade baguetteröran är en riktig storsäljare i Tranås, och det förväntas den bli även här. Ett riktigt vinnande koncept, om man ska tro Linda.

Hemlagad dressing gör succé

Tanken är att här ska finnas något för alla smaker, och det finns också GI-mat, vegetariskt samt gluten- och laktosfritt.

– Många som tål gluten väljer ändå glutenfria produkter för att de innehåller så nyttiga fibrer.

Det Gotteriet satsar mest på är salladsbaren där man kombinerar ihop sin egen favoritsallad. Man väljer pasta, bulgur eller quinoa som bas samt ett valfritt antal matiga salladsingredienser. Till det ingår bröd, smör, dressing och dricka.

– Alla 40–50 ingredienser är så färska det bara går. Alla hittar sin favorit bland lax, kyckling, räkor med mera. Och dressingarna gör vi själva!

Utbudet och inriktningen på Gotteriet har verkligen ändrats med åren. Förut var det bara godis och glass, som med tiden byggdes ut till lättare luncher. Nu finns förutom sallader och baguetter även soppa, med förväntningar om fler varma rätter.

Än så länge klarar sig Linda på egen hand i restaurangen, men till kvällarna blir hon avbytt till någon av Josef-bröderna som annars huserar i Tranås.

– Det är en jättekul upplevelse att vara med och starta upp något från grunden, avslutar Linda.