• Med fioler som specialitet driver Bernt Nylund en unik verksamhet dörr i dörr med lägenheten hemma i Ekholmen. Foto: Dennis Petersson
  • Verkstaden är fylld av fioler, strängar och verktyg. Foto: Dennis Petersson

Fioler för hela slanten

Bernt Nylund lämnade föräldrahemmet och livet i Ljusdal för att flytta till Linköping och Ekholmen för två år sedan. Det breda hälsingemålet och det brinnande fiolintresset tog han med sig, men även hans gedigna bakgrund som företagare. Nu driver han en unik, och uppskattad, instrumentverksamhet hemma i lägenheten. Vår tidning gjorde ett besök hos "Nylunds musik" bland fiolerna, strängarna och verktygen.

Utåt sett ser det ut som vilken lägenhet som helst, men innanför den separata ingången döljer sig en speciell verkstad. Det är här Bernt Nylund reparerar fioler av alla dess slag, köper in och säljer nya exemplar samtidigt som han erbjuder ett stort utbud av tillbehör. Det är en gemytlig verksamhet, dörr i dörr med hans hem, en verksamhet som fått fäste i Linköping på kort tid.

– Det har verkligen gått över förväntan. I och med att jag har vikarierat på Kulturskolan en hel del har jag fått bra kontakt med fiollärarna där och de har gett mig bra respons tillbaka. De skickar elever och föräldrar till mig om det uppstår problem, dessutom köper jag hem en del material åt dem. Det har gjort att jag har fått ett stort kundunderlag, berättar Bernt Nylund.

Symfoniorkester

Musik- och fiolintresset väcktes redan i tidig ålder med föräldrar som behärskade både instrument och sång, dessutom var den kyrkliga musikscenen ett återkommande inslag i vardagen. Efter ett antal utbildningar, på bland annat Musikhögskolan i Stockholm, blev han en del av Stockholms Symfoniorkester. Tolv år senare vände han hem mot Hälsingland igen för att arbeta som lärare på både den kommunala musikskolan i Ljusdal och på Bollnäs Folkhögskola.

– Efter det gick jag ner på deltid och startade en musikaffär år 1983. Det rullade på ganska bra, det fanns ju inga andra butiker i området just då. Det var en intressant och rolig tid, men på en liten ort blir man ju ingen kapitalist eller miljonär, så 2005 la jag ner verksamheten. Då fortsatte jag några med ett liknande företag som jag driver här i Linköping, berättar fiolentusiasten.

Ett lyckat beslut

Med en vilja att genomföra en förändring i livet sålde Bernt Nylund föräldrahemmet i Ljusdal för att flytta till Linköping för närmare två år sedan, ett beslut han absolut inte ångrar.

– Jag bodde på en jord- och skogsbruksfastighet, med ett stort tvåvåningshus i renoveringsbehov och tänkte "Ska resten av livet bara bestå av reparationer? Nej, det måste till en förändring." Så då tog jag chansen medan jag har ork kvar och nu trivs jag hur bra som helst här, både närmare min bror och en kvinna jag träffade för tre år sedan, berättar Bernt Nylund.

Blomstrar

I februari fyller han 69 år, men några planer på att trappa ner finns inte i nuläget. Nylunds Musik lär blomstra i många år till, och hans deltagande i Linköpings Symfoniorkester lär fortsätta.

– Jag känner mig frisk och pigg och håller på så länge det bara går. Man kan ju inte sitta och rulla tummarna bara för man har blivit pensionär, avslutar Bernt Nylund.