• En historisk återblick tidigare i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Fira romsk nationaldag i Gamla Linköping

Nu på fredag firar romerna i nationaldag med ett fullspäckat program vid Folkparksteatern i Gamla Linköping. Programmet innehåller allt från högläsning till mat. Inviger gör borgmästare Helena Balthammar.

Den romska nationaldagen firas världen över den åttonde april. Denna dag högtidlig hålls till minne av den romska kongressen 1971 och då även FN erkände som ett folk.

Livsöden och historier

På Friluftsteatern i Gamla Linköping inleder man firade redan klockan 15.00 med att författarna Ann Hellman och Tomas Larsson som läser ur sin bok "Dinglarens väg – Vorsnos drom". Boken berättar om resanderomernas historia och innehåller flera livsöden och historier. Klockan 16.00 är det så dags för borgmästare Helena Balthammar att inviga nationaldagen och därefter så blir det musik och dans av Balkan och finskromska musiker och band. Självklart hissar man den romska flaggan och man bjuds även på Balkanromsk mat. Det blir även tal av medlemmar i Romsk Aktiv Förening, R.A.F. samt av Liberalernas Erik Ullenhag. Firandet beräknas pågå till och med klockan 18.00.