• Helena Balthammar vill se flera unga i vårdyrket. Foto: Stefan Hedström
  • Eva Lindh i samspråk med elever på Birgittaskolan. Foto: Stefan Hedström

Fler unga måste välja vården

Flera händer och karriärmöjligheter. Så kan man sammanfatta Socialdemokraternas vision för vårdsektorn. För att komma dit måste man dock få flera unga att välja vård och omsorg som ett framtida yrke.

Socialdemokraternas Eva Lindh och Helena Balthammar besökte Birgittaskolan och Kunskapsgallerian för att prata med elever som valt att utbilda sig inom vård- och omsorgssektorn.

Ingen nyhet

– Alla elever vi har träffat här är väldigt nöjda med sin utbildning, lärarna och skolan i stort däremot är väldigt medvetna om den stressiga verklighet som finns inom deras framtida yrke. Redan nu så har de stött på stressen när de varit på praktik och då de jobbat extra under sommarlovet och på helger, berättar Helena Balthammar, som även är vice ordförande i Bildningsnämnden. Passande nog har Socialdemokraterna i Linköping tagit fram några olika idéer i skriften ”Hur får vi flera att välja jobb inom vård och omsorg?”

– Att vi blir allt äldre är ingen nyhet, inte heller att söktrycket på utbildningarna inom vård och omsorg inte är särskilt stort, menar Helena Balthammar men berättar samtidigt att just på Birgittaskolan så har det faktiskt blivit precis det omvända och man har gått från 58 platser förra året till 70 stycken i år.

Förslag till bättring

– För att lösa problemet och öka ungas lust att söka till de här jobben har vi en rad förslag. Vi vill att man ska kunna prova på vårdyrket genom att man ska få ett garanterat sommarjobb när man valt att utbilda sig. Vidare vill vi ha ökad prao i grundskolan, flera praktikplatser, att man utbildar handledare samt att det startas upp ett generationsväxlingsprogram, förklarar Helena Balthammar. hon säger också att man ska ge utökade karriärmöjligheter för undersköterskor samt se över deras löner och de fortbildningsmöjligheter som finns. Socialdemokraterna vill även satsa hela 26 miljoner på ökad bemanning.

– Det handlar om att vi måste bli flera inom vården. Det behövs fler händer helt enkelt, menar Balthammar och säger samtidigt att de även vill förbättra de anställningsvillkor som finns.

Utveckla

– Det är också mycket viktigt att det satsas på vuxenutbildning och att man utvecklar de vård- och omsorgsprogram som finns i gymnasieskolan, avslutar Helena Balthammar medan hennes partikamrat Eva Lindh ägnar sig åt att prata med eleverna som finns i skolan kafeteria.