• Uppvisning av Lindy Hop. Foto: Hans Asplund

Flottiljdans med Hardes

Förr om åren bjöd Flygflottiljen på Malmen upp till dans. 2016 återkom flottiljdansen men då i regi av Flygvapenmuseet och succén var given. Den 11 februari är det dags igen.

Karolina Hallstedt är programintendent på nämnda museum och den som satt bollen i rullning men inte utan Per Nordén, eldsjäl och trumpetare i just Hardes Storband som står för den dansanta musiken, och hans energi.

"Frankie boy"

– Det var en verklig succé förra året och runt 1 500 personer som dansade, trivdes och hade väldigt kul tillsammans. Peter Trygg sjöng Sintra och kommer så göra även i år och tillsammans Jacob Huddén som även han är välkänd tolkare av "Frankie Boy". Ärligt talat så var jag nog inte riktigt förberedd på att det skulle komma så mycket folk förra året. Men detta är tydligen något som lockar Linköpingsborna.

Populära danser

De så kallade flottiljdanserna var populära under 1950, 60 och 70-talet och ofta stod lokala dansorkestrar på scenen på F3 Malmen. Det märkets klart under förra årets nypremiär att detta var något som många, framför allt av dem som var med då, hade saknat. Undertecknad var själv där och minns hur fina damerna gjort sig i håret, tagit fram rävboan och sina smycken och hur gubbar blev som unga grabbar när väl Hardes  tog ton. Det var en eftermiddag fylld av så mycket glädje både över att kanske återse gamla vänner men även skaffa sig nya då storbandsmusik är något för både gammal och ung.

Lindy hop

– Vi kommer även i år han uppvisning i Lindy Hop och även denna gång av två lokala dansföreningar, Lindustri och Rythm and Swing. Det var uppskattat förra året och jag tror att det även i år kommer att väl fylla sin plats, menar Karolina Hallstedt som fortsätter med att berätta att man från Flygvapenmuseets sida gärna vill arbeta med att bredda sin verksamhet på detta sätt. Flygplan och allt omkring är ju annars ett ganska manligt gebit men att just bjuda in till annat som inte direkt har en flygkoppling är något man ständigt arbetar med.

– Det skulle inte förvåna mig om det kommer ännu mer folk den här gången. Men den här gången är jag förberedd, skrattar Karolina Hallstedt, programintendent på Flygvapenmuseum.