• Lena Micko tror teknik måste involveras tidigare för att sådana yrkesval inte ska vara något konstigt. Foto: Julia Kimell
  • Landshövdingen Elisabeth Nilsson delade med sig av sina erfarenheter som kvinnlig chef på en tid nästan alla i ledningen var män. Foto: Julia Kimell
  • Urban Wahlberg på Aerospace cluster Sweden vill lyfta Linköping som flyghuvudstad. Foto: Julia Kimell
  • Mikael Parr, chef på Flygvapenmuseum, är stolt över att ha fått till en organiserad debatt om kvinnors flygande. Foto: Julia Kimell

Flygvapnet efterlyser kvinnor

Aerospace cluster Sweden anordnade ett flygande seminarium på Flygvapenmuseum där speciellt tema för dagen var kvinnor i flygbranschen. En bransch som till största del består av män. Fler kvinnor behöver lockas dit: ingenjörer, innovatörer, piloter, kabinpersonal och ledare. Hur man ska lyckas med det diskuterades under seminariedagen.

Urban Wahlberg är projektledare för Aerospace cluster Sweden som samverkar för ytterligare tillväxt i regionen.

– Vi jobbar med Nulink för att skapa arbetstillfällen och få till möten mellan människor. Kvinnor är underrepresenterade och vi måste öka andelen. Temadagar som dessa betyder mycket för Linköping som flyghuvudstad och ryktet går vidare från mun till mun, säger han.

För att bredda flygnäringen vill han se att allmänheten engagerar sig mer och att man tar hand om de nya studenter som kommer. Något som ställer krav på regionen: det ska finnas skolor och bostäder.

Kvinnlig chef

Landshövding Elisabeth Nilsson föreläste om hur det var att vara chef på den tiden det var ovanligt med kvinnor i en sådan position.

– Det var tufft på den tiden, men jag är otroligt glad för att jag vågade. Jag ville inte bli chef men övertalades. I näringslivet är glastaken borta i dag, men vi har så lätt att tro att det är svårare för kvinnor, säger hon och konstaterar att det ändå hänt mycket sedan hon själv gick ut i arbetslivet.

– Vissa sektorer är uppdelade i kvinnor och män. Förr var många arbeten fysiskt krävande men i dag är vård ett av de tyngsta yrkena trots att kvinnorna dominerar i den branschen. Det finns fördomar åt båda hållen.

Hon konstaterar att det finns många jobbmöjligheter i dag och en otrolig bredd.

Involvera teknik i tid

Lena Micko är oppositionsråd i Linköping och lobbar för att teknik ska bli en naturlig del av utbildningen.

– Man måste börja tidigt. Teknik är inget konstigt, och behövs när vi står inför miljöutmaningar. Tjejer behöver integreras bättre, vi behöver visa på olikheterna. Vi måste ha spetskompetens för att utveckla försvarsindustrin. Vi ska gå före i det arbetet, säger hon.

– Jag tycker det varit för få organiserade debatter om detta inför valet, detta torde vara den enda i regionen. Det är kul att alla partier ställt upp med riksdagsmän, säger Mikael Parr som är chef på Flygvapenmuseum.