• Vallastaden ska bli en variationsrik stadsdel med bostadsrätter och hyresrätter, villor och radhus, gemenskaphetsytor och parker.
  • Simon Helmér ser fram emot samhällsexpot som äger rum i september 2017. Foto: Fanny Miles
  • I nuläget är området ännu en byggarbetsplats men stadsdelen tar sin form. Foto: Fanny Miles

Fokus Vallastaden

Planerar man stadens största bomässa bör man ha kunskap och erfarenhet med sig. Det har Simon Helmér som sitter på vd-posten för Vallastaden och det samhällsexpo som kommer att ske i den nya stadsdelen nästa år.

– Det är ett utmanande projekt i och med att det är så många aktörer inblandade. Men jag är intresserad av både samhälle och av bostäder så det passar mig rätt bra, säger Simon Helmér med ett övertygande och glatt ansiktsuttryck.

Bakom grönskan som växer längs Lambohovsleden tar en ny stadsdel form. En stadsdel som kommunen menar inte kommer att likna någon annan här i kommunen. Mångfald och variation är ord som Simon Helmér återkommer till när han beskriver projektets grundidé.

– Lägenheter, bostadsrätter, villor, radhus och gemenskaphetsytor. Fokus ligger på social mångfald i området och det är också blandningen som gör Vallastaden unik, menar han.

Innovativt

Simon pratar med sådan entusiasm att man, trots byggarbetsplatsen utanför kontorsbodens fönster, fattar grejen. Det är nytänkande för Linköping som stad som genomsyrar projektet. – Målet är en heltäckande stadsdel med förskola, skola, kyrka, äldrevård, torg och parker. Dessutom är det ett sätt att knyta ihop universitetsområdet med innerstaden för att skapa en bättre helhet, menar Simon.

Inspiration från andra städer

Idén med ett bostadsområdet som Vallastaden är inte ny. Tanken på att skapa stadsdelar där mångfald och socialt umgänge är centralt har poppat upp i olika städer runt om i Skandinavien så som Hammarby sjöstad i Stockholm och västra hamnen i Malmö. Utöver att skapa en helt ny boplats vill man i Linköping också presentera kommunen för hela världen genom ett samhällsexpo. En storslagen invigning för Vallastadens första etapp. Då, när planerna var klara och Vallastadens detaljplan var lagd 2012 fanns en ambition om att hålla expot redan i år. Man fick omvärdera den ambitionen och efter ett vd-byte, då Simon tog vid i fjol, är nu expot planerat till september 2017.

– Det blir en klassisk bomässa med inslag av Almedalen. En kombination av olika aktiviteter. Veckodagarna riktar vi mot bostadsbranschen och helgen mot familjeaktiviteter, berättar Simon. Det är ett tag kvar till september 2017 då expot äger rum.

Studier i Linköping

Innan Simon började med Vallastaden var han vd för studentbostäder. En roll han ännu axlar vid sidan av Vallastad-projektet. Uppvuxen i Karlskrona hamnade Simon i Linköping för studiernas skull. Här blev han kvar, främst för att han träffade kärleken på universitetet.

– Jag kom hit 1995 för att studera statsvetenskap och nationalekonomi. Jag var aktiv i både studentkåren och i studentföreningar och skapade på så sätt kontakter i stan, berättar han. En av kontakterna var med rekryteringsbolaget Skill dit han själv rekryterades och som nyutexaminerad blev vd för. Efter tre-fyra år började Simon hos Stångåstaden och foten in i bostadsbranschen var ett faktum.

– Bostäder och byggande har alltid varit en spännande bransch tycker jag. Det har väckt en nyfikenhet hos mig, säger han.

40 byggherrar inblandade

Vallastaden pratar han friskt och raskt om, hela tiden med iver och uppenbar stolthet. Stångåstaden ska bygga 270 lägenheter i första etappen. Ytterligare 40 byggherrar har eller ska börja bygga bostäder.

– Det kommer att bli en variationsrik stadsdel som är rolig att vandra runt i, säger Simon och visar den lilla bäcken som ringlar fram längs byggnaderna.

Nyskapande former

Den tar sin form, stadsdelen. För en lekman är det främst en byggarbetsplats men kikar man på husen noga ser man det Simon pratar om. Innovativa uttryck och intressanta hus. Detaljrikedom i nyskapad form.

– Variationen kommer att skapa en mycket attraktiv och intressant stadsdel, avslutar Simon.