• "Mjuka" Karolina Johansson. Foto: Hemslöjden.
  • "Hårda" Ludwig Zachrisson. Foto: Hemslöjden

Folklig konst prisas

Två unga formgivare, Karolina Johansson och Ludwig Zackrisson, får 15 000 kr var för att utveckla ny design och formgivning med inspiration från östgötsk folkkonst.

Östergötlands Läns Hemslöjdsförening delar ut två stipendier á 15.000 kr ur Eckerbergska fonden. Utdelningen skedde vid föreningens årsmöte  i Hemslöjdsgården i Linköping. Stipendierna är till för att inspirera yngre utövare, som är högst 36 år, att utveckla ny design och formgivning med inspiration från östgötsk folkkonst.

Karolina och Ludwig

Stipendiaterna är Karolina Johansson, 24 år och från Västmanland, som nu utbildar sig på Linköpings Universitet inom Slöjd, hantverk och formgivning, och Ludwig Zackrisson, 26 år, bosatt i Motala och utbildad vid Linköpings Universitet på samma program; Slöjd, hantverk och formgivning. Juryn har bestått av representanter för Nordiska museet i Stockholm, Hemslöjden i Östergötland, Östergötlands museum och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Lärare

– Självklart är det jätteroligt att få ett sådant här stipendium och att man uppmärksammas som konstnär, säger Karolina Johansson, som för tillfället har ett studieuppehåll för att jobba som slöjdlärare. Något hon började att utbilda sig till men hennes lärare påtalade att hon hade en begåvning för just brodyr och konst i mjuka material.

Karolina Johansson arbetar med "mjukt" material och Ludwig Zackrisson har sina rötter i traditionell träslöjd. I sina konstnärliga verksamheter fokuserar de båda två på att skapa levande slöjd och hantverk i vår tids anda och formspråk, genom möte med dåtida tekniker och tillvägagångssätt.

Öppet magasin

Hemslöjden i Östergötland samarbetar med Östergötlands museum, som öppnar sina magasin för de båda stipendiaterna. Tanken är att inspirera dem till att, i dialog med östgötsk historisk folkkonst, skapa levande slöjd och hantverk i vår tids anda. Under 2018 kommer Karolina Johansson och Ludwig Zackrisson att redovisa sina stipendiearbeten, i samband med Östergötlands museums stora utställning Folkkonst i Östergötland.