• Marie Länne Persson är initiativtagare och författare till boken Källan i Slaka. Foto: Fanny Miles
  • Projektgruppen som arbetat med att plocka fram den enorma musikskatt som finns i Slaka. Foto: Fanny Miles

Folkmusik från Slaka i ny bok

Slaka har visat sig vara en riktig guldgruva vad gäller svensk folkmusik, med en hel radda medeltida ballader. Om det berättar Marie Länne Persson i boken Källan i Slaka - en bok om svensk folkmusik. –Idén kom ur Slakastämman och kulturkraft Slaka 2008. Det finns en oerhört stor musikskatt just precis här som jag ville samla ihop och teckna ner på något sätt, förklarar Marie Länne Persson, författare och folkmusiker.

Boken är ett resultat av ett så kallat leaderprojekt som syftar till att sätta landsbygden på kartan. Och visst har man lyckats då boken är ett tydligt exempel på en levande och surrande kulturbygd, ett stenkast från Linköping. Här fanns tinget, galgbacken och Wärdshus. Därav fungerade Slaka som en stor samlingsplats. Den gamla Kalmarvägen blev en naturlig transportväg genom Östergötland och på Wärdshusen samlades människor och delade med sig av visor och lekar.

Dokumenterat och präntat

En herre vid namn Johan Haqvin Wallman som var både bland annat fornforskare och arkeolog, såg till att dokumentera alla dessa visor och lekar som passerat bygden, för framtiden att ta del av.

–Wallman är den röda tråden genom boken kan man säga. Slaka och Landeryd har varit ett starkt kulturcentrum, nästan lite som Sveriges vagga. Alla sjöng och lekte här i Slaka. Wallman var noggrann och metodisk med sitt insamlingsarbete och fick ihop nära nog 1000 lekar. Tänk hur våra jular hade sett ut om han inte hade gjort det, säger Marie Länne Persson.

Stjärnorna från backen

Två sångerskor av stort musikaliskt mått var Greta Naterberg och Maja ”Månssan” Hansdotter. Båda levde under slutet av 1700-talet och in på 1800-talet och bodde på Slaka backe, vilket var fattigdelen av bysamhället.

–Det finns inte mycket information om Månssan. Hon fick barn efter 30-års ålder och i kyrkböckerna står det bara ”fattig. elak”. Jag tänker dock att hon troligtvis var en stolt dam. Hennes specifika omkväde är dessutom knyckt från en norsk ballad så kanske hade hon haft en musikalisk karriär redan innan hon kom till Slaka, säger Marie Länne Persson. Greta Naterberg å sin sida var dock en vänlig person som dansade och sjöng med ungdomarna i byn.

Medeltida berättelser

Boken blir en historisk öppning till dåtidens musikaliska värld.

–Det är svårt att säga varifrån ett stycke musik kommer ifrån eftersom den vandrar runt men jag har använt Slaka som ett titthål, säger Marie Länne Persson. Några av låtarna är gladlynta. Några förtäljer om sorg och smärta. I boken finns att läsa att en medeltida ballad är en berättelse om något konkret som sker runtom oss. Den har alltid något att säga. En historisk resa och utöver nedtecknade sånger finns här också teckningar av Jenny Treece Jorup och Anna Helldorff samt historisk fakta. Boken släpptes under Slakastämman i lördags.