• I helgen är det dags för den tolfte upplagan av Linköpings Folkmusikfestival på Nationernas Hus. Foto: Fanny Miles

Folkmusik från världens alla hörn

Linköpings Folkmusikfestival håller återigen i ett fullspäckat program. Helgen den 10 och 11 oktober fylls Nationernas hus och puben Pitchers upp till bredden med Folkmusikens ljuva melodier, för tolfte gången.

Linköping har kommit att bli ett mecka för genren som samlar instrument som bland annat fiol, mandola, gitarr, nyckelharpa, dragspel, säckpipa, klarinett och bjuder upp till harmoniska toner.

–Intresset för folkmusik har både ökat och utvecklats. Man kan tro att det var som störst under 1700-talet men jag tror att fler lyssnar på folkmusik idag än då, säger Johan Trolin som tillsammans med Marta Andersson är festivalgeneral och bandbokare. Trots att han numer är boende i Dalarna beger han sig söderut varje år för att delta i arrangemanget.

Tre skivsläpp

80 programpunkter, varav cirka 15 workshops, hålls i år. Dessutom tar tre skivsläppande grupper plats på scen. Bland annat duon Hazelius Hedin som nog kan räknas till några av Sveriges mest etablerade och skickliga folkmusiker. Världsmusikgruppen Pajala Twins är även de precis på väg att släppa sin första skiva. Publiken får också möta den senegalesiske koraspelaren Lamine Cissokho, som släpper sitt andra album under festivalen. Johan Trolin är både nyfiken och förväntansfull inför årets festival.

–Vi har många fantastiska punkter på programmet. Bland andra kommer det norska danskompaniet Villniss. Allt jag vet är att de kommer att ha 16 fläktar på scen vilket låter spännande, säger festivalgeneralen.

Öppna gränserna

Linköpings Folkmusikfestival har kommit att bli en viktig punkt för den svenska folkmusiken. Johan Trolin menar att det är en känd festival inom genren och ett tillfälle som många musiker gärna deltar under. Trolin påpekar också att det är ett sätt att öppna gränser, framförallt under detta valår.

–Sverigedemokraterna med flera tråkiga krafter vill ju påstå att den svenska folkmusiken är hotad. Vi tar därför aktiv ställning mot det och fyller vårt program med flertalet akter med folkmusik från andra länder, poängterar han. Festivalen pågår under både fredagen och lördagen och fortsätter in på natten.