• På jakt efter Matematiktrolle. Foto: Stefan Hedström
  • Ava och Hilde Stegrenius lagar fiskgryta. Foto: Stefan Hedström
  • Theodore och barnskötaren Mikaela Åstrand är ute på äventyr. Foto: Stefan Hedström

Föräldrakooperativet Villervalla

- Fokus på natur

Tre lärare, två barnskötare och 19 familjers föräldrar utgör Föräldrakooperativet Villervalla. Och så 22 barn som älskar att vara i naturen.

I Villervalla har man valt att fokusera på natur och naturens egen pedagogik. Man försöker vara ute stora delar av året, så långe som vintern tillåter. Regn stoppar inte barnen, utan då har man med sig presenning och gör en koja.

– Vi hoppas att barnen får en positiv känsla av skogen, menar förskolechef och lärare, Hilde Stegrenius.

Föräldrarna

Villervalla är ett kooperativ där 19 familjer ligger till grund. Där får en representant från varje familj jobba tre dagar i veckan, 1230 till stängning.

– Vi har två grupper, den första ett till tre år, och den andra tre till fem år. Förutom att vara i skogen har vi en skapande dag och en gymnastikdag, där de äldre får vara i T1-hallen, berättar Stegrenius.

Hopp och mat

– En av de viktigaste delarna med att vara i skogen är upptäckandet. Det kan vara att hoppa mellan stenar, helt enkelt röra sig i kuperad terräng, att se vad man kan hitta under en sten, säger Stegrenius och fortsätter, sedan lagar vi alltid mat utomhus. Både över eld eller stormkök. Vi är alltid två vuxna med, så att en kan laga mat och den andra håller koll på barnen.

Matematik

– Varje gång vi kommer till skogen måste barnen leta efter gosedjuret Matematiktrolle. Han är rätt så busig och gömmer sig alltid. Barnen blir alltid glada när de hittar honom, säger Stegrenius.

När de har hittat Trolle så samlas alla barnen och öppnar hans ryggsäck, där kan det finnas allt möjligt, bland annat finns det alltid ett matematikproblem. Till exempel räkna låtsasspindlar.

Barnen

Barnen får vara med så mycket de kan, till exempel får den äldre gruppen dela grönsaker till maten. Theodore, två år, verkar vara väldigt nöjd med Villervalla:

– Jag gillar att vara i skogen.

- Ja, det är kul att räkna, avslutar Ava ett och ett halvt år.