• Politikern och trebarnsmamman Maria Moares fick inte livspusslet att gå ihop när en av döttrarna började på dans, då tog hon saken i egna händer och löste problemet. Foto: Dennis Petersson
  • Det är på fritidsgården i Lambohov som den nya dansverksamheten kommer att hålla hus från och med i början av februari. Foto: Dennis Petersson

Föräldrar tar dansen i egna händer

Trebarnsmamman Maria Moares fick inte livspusslet att gå ihop när en av döttrarna började med dans. Hon letade efter ett träningsalternativ i hemstadsdelen Lambohov, men utan framgång, vilket gjorde att hon beslutade att ta saken i egna händer. Nu, lite mer än en månad senare, har hon, tillsammans med flera andra föräldrar, hittat en praktisk lösning på fritidsgården i Lambohov. – Det här är en vinst för alla, säger hon.

De flesta föräldrar känner nog till logistikproblematiken som lätt uppstår när barnen behöver skjuts till diverse fritidsaktiviteter, något politikern och trebarnsmamman Maria Moares fick erfara under den gångna hösten. En av döttrarna ville börja dansa, vilket innebar ett krångligt pendlande från Lambohov till centrum, något som till sist var ohållbart för att få ihop livspusslet.

– Att pendla in till dansträningen med tre barn, lördagar klockan 12.00, funkade inte, men jag ville ändå att min dotter skulle få fortsätta dansen. Då kände jag att det borde finnas någonting annat än fotboll här i Lambohov, men jag kunde inte hitta dans eller musik på något sätt, så då tog jag saken i egna händer, berättar Maria Moares.

Fullträff

Hon tog hjälp av Facebook, annonserade i en grannsamverkansgrupp och fick idel positiva svar, det var helt enkelt fler familjer som stött på samma problem. Nästa steg var att få tag i en danslärare.

– Jag skrev i en annan grupp som jag vet når ut till många studenter och tänkte att det kanske fanns någon där som dansat tidigare och skulle vara intresserad. Då blev det fullträff direkt när en tjej, som jobbat som danslärare innan, hörde av sig. Sedan diskuterade vi upplägget tillsammans och tog fram en plan som var pedagogiskt genomförbar, berättar initiativtagaren.

Perfekt lokal

Lokalen var det minsta problemet. När hon på chans kontaktade fritidsgården i Lambohov hittade hon den perfekta salen, med tillräckligt utrymme och speglar på en av väggarna. Nu, lite mer än en månad senare, är 25 barn mellan åldrarna fem och åtta år anmälda till tre olika grupper. I slutet av januari går anmälningstiden ut, i början av februari, ja då drar verksamheten igång på allvar.

– Det känns jättekul att kunna göra det här, vi har ju inte bildat någon förening eller så, utan dansläraren kommer att få betalt via frilans finans. Jag skulle absolut uppmuntra andra att göra samma sak, det är enkelt genomförbart, man behöver inte bilda en styrelse och hela den biten, säger Moares och avslutar:

– Det här är en vinst för alla. Vi använder en lokal som redan finns, vi anställer en student, sparar på miljön då vi inte reser, lär känna varandra och man kanske till och med skulle kunna kalla verksamheten för brottsförebyggande, ja det leder till massa positiva saker.

Anmälan görs på den ideella organisationens Facebook-sida "Dansgrupper för barn i Lambohov".