• Cheryl Loorents har förbättrat både teknik och det mentala på senare tid och på kuppen blivit en bättre bågskytt. I vinter har Linköpingstjejen tränat utomhusavstånd genom att stå inne och skjuta ut 70 meter genom ett fönster. Foto: Leif Larsson
  • Cheryl Loorents, Linköping, tar ständiga steg i sin bågskyttekarriär. Här är hon på silverpallen i junior-SM i somras. I år är det stora målet studentuniversiaden i Taipei, ett OS för studenter. Foto: Peter Arlekrans

Förbättrar ständigt sitt bågskytte

Cheryl Loorents fortsätter sin satsning mot toppen i bågskytte. Hon har på sistone förkovrat sig i både tekniska och mentala detaljer och hittat ett sätt att utomhusskjuta inifrån. – Det börjar ordna sig med allt, det är kul, säger hon.

Cheryl tävlar för Linköpings Skytteförening och är en stor talang. En skada i högerarmen, en nerv i kläm, hämmade henne för ett par år sedan och finns kvar. Men inget som hindrar prestationen.

– Jag känner av skadan i början av draget men inget när jag ankrat och stabiliserat. Sjukgymnaster och läkare säger att det gör mer skada än nytta att operera så därför gör jag inte det.

Centimeter från guld

19-åriga Cheryl tar som sagt steg framåt. Hon kom med i juniorlandslaget för något år sedan och i somras tog hon silver i junior-SM, var bara någon centimeter från guld. Inomhus blev det ifjol brons i junior-SM. Andra meriter är delad nia i nordiska ungdomsmästerskapen och silver i lagtävlingen och brons i mixed-varianten i ungdomsfestivalen i England. Förutom det resultatmässiga så förbättrar hon sig i sportens två viktiga ingredienser, tekniken och det mentala. Till sin hjälp har hon tränaren Göran Bjerendal, från Göteborg.

– Han är mycket viktig för mig. Göran har hjälpt mig att ändra teknik och gett mig mer mental styrka. Han är eftertraktad och är inte någon fast tränare utan mer som ett bollplank. Vi har kontakt via messenger, skickar bland annat videor. Tidigare var jag rädd att missa men vi har diskuterat mycket hur jag ska tänka och tillsammans har vi hittat nycklar. Förr sjönk jag ihop och ville bara få i väg pilen. Nu fokuserar jag på triggers som att arbeta mer med ryggen i draget. Jag har även några andra mindre triggers om den stora inte fungerar, redogör Cheryl som även har ständigt stöd av sin pappa.

Uppfinningsrik

Hon har fastnat för bågskyttevarianten recurve, den olympiska klassen. Hon tycker mycket bättre om att skjuta utomhus då det kan handla om 70 meter istället för inne då det ofta skjuts på 18 meter. I vinter har hon hittat en metod för att på sätt och vis skjuta ute.

– Klubben har ordnat att jag kan stå inne och skjuta ut genom ett fönster mot ett mål 70 meter bort. Har man bara idéer så går det att skapa möjligheter, säger hon med ett skratt.

OS för studenter

Utesäsongen börjar i april-maj och Cheryl har flera stora tävlingar att se fram emot. Störst är studentuniversiaden i Taipei, Taiwan, i augusti.

– Det är som OS för studenter, berättar bågskytten som i framtiden hoppas delta i de stora mästerskapen som OS och VM.