• Birgitta Ståhl Öckinger. Foto: Tommy Pettersson

Förebild på rekordtid

Vallastaden

Alla vet att Sverige behöver bygga bostäder snabbare, smartare och mer hållbart. Men hur gör vi det? 

Vallastaden är en förebild som visar att det går att bygga integrerat, inspirerat och dessutom på rekordtid. Vi välkomnar dig under tre intensiva veckor i september till bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 i Linköping.

Den nybyggda stadsdelen blir en arena för kreativa idéer, innovativa lösningar och konstruktiva diskussioner kring en av våra viktigaste utmaningar – bostadsfrågan. 40 aktörer har byggt 1000 bostäder och skapat en tät, grön och blandad stadsdel med varierad arkitektur och nytänkande både i helhet och detalj.

Närhet i vardagen

I Vallastaden kommer människorna närmare varandra i vardagen. De öppna och sociala platserna är många – Broparken längs Smedstadsbäcken, stadsdelsparken Paradiset med plats för odling, dansbana och parkour. Dessutom finns växthus, fruktträd och nyttoväxter i varje kvarter. Alla parkerar i multihuset Flustret där fasaden är klädd med halvgenomskinliga solceller som laddar på dagen och ger LED-ljus på kvällen. Vallastaden är en stadsdel planerad med omsorg och med utgångspunkt från dem som går och cyklar. En brokig stadsdel fylld med kontraster.

Precis som det var tänkt.

En av huvudattraktionerna under expot är de 70 hemutställningarna. En hemutställning är mer än en visningsbostad. Det är en tankeställare och framtidsspaning. Kreatörer inreder inspirerade av olika livsstilar och familjekompositioner. Här finns bostaden som ena veckan är en etta för att nästa vecka blir en femma. Här finns en arkitekts första hus som han ritat till sin mamma och som ska vara så underhållsfritt som möjligt. Ett hus med råa betongväggar blir ett hem med återanvända gamla dörrar och personliga muralmålningar.

Besökare från när och fjärran

Den 2-24 september kommer stadsdelen att myllra av aktiviteter, föreläsningar, temautställningar och möjligheten att i egen takt upptäcka en innovativ stadsdel på djupet. Vallastaden är en milstolpe inom svensk samhällsbyggnad och kommer fortsätta att utvecklas och växa under lång tid framöver.

Vi tror att 100 000 personer från när och fjärran kommer att besöka Vallastaden i september. Vi vet att det finns anledning och plats för dig också att besöka oss. Välkommen!