• FOLK-föreningens ordförande Sara Manzoni och Marianne Lindh, vd för Linköping City Samverkan, hade ett leende på läpparna under hela kvällen. Foto: Dennis Petersson
  • Passagens intendent Mats Karlsson och en av Folk-föreningens grundare Sofie Widman delade ut välkomstkassar vid entrén. Foto: Dennis Petersson
  • Flera aktörer visade upp sina produkter på ett inspirerande sätt. Foto: Dennis Petersson
  • Moa Lindh och Hanna Gerhardsson, från Make-Up Store, var några av de modeller som genomförde kvällens moderna modevisning, då modellerna gick runt bland besökarna och samtalade. Foto: Dennis Petersson
  • Den kreativa dagen lockade mängder av besökare till Passagens lokaler. Foto: Dennis Petersson
  • Sara Manzoni förklarade FOLK-föreningens visioner och syfte. Foto: Dennis Petersson

Förenade för en kreativ innerstad

Värme, kreativitet, glädje och gemenskap, allt detta sprudlade på konsthallen mitt i centrum. När Linköpings innerstadsdagar gick av stapeln för allra första gången var det föreningen FOLK som stod för startskottet. Under fredagen fylldes nämligen Passagen av mängder av besökare när butiksinnehavare visade upp sina produkter på ett minst sagt inspirerande sätt. "Att vi fick ihop det här tillsammans känns fantastiskt", säger en av föreningens grundare Sofie Widman.

Förenade, oberoende, lokala, kreativa. Med dessa ledord grundades FOLK. En förening som består av en mängd butiker och verksamheter som har sin bas i Linköpings innerstad. Genom samverkan och gemenskap stärker de sitt varumärke och gör det möjligt för mindre företag att synas i stora sammanhang. Deras vision är att göra stadskärnan allt mer attraktiv och genom mångfald visa att mindre oberoende företag är grunden till en stads identitet. Nu har de genomfört sitt största arrangemang någonsin när de rivstartade Linköpings innerstadsdagar under fredagen.

– Att vi fick ihop det här tillsammans känns fantastiskt, och betyder att vi verkligen har lyckats. Det viktigaste är att vi lär känna varandra i området, och kan göra ännu fler, bättre och roligare aktiviteter i framtiden, säger Sofie Widman som driver butiken Lilla Bazar och var med och grundade FOLK-föreningen.

Debutanter

Det var inte bara den kreativa samverkansföreningen som debuterade under fredagen, utan även Linköping City Samverkan då de anordnade Linköpings innerstadsdagar för allra första gången.

– Vi älskar ju vår innerstad här i Linköping och vi känner att vi behöver göra något mer, under en helg per år kanske, där vi verkligen tar till vara på det vi har här. Handeln, kulturen, alla får vara med och göra den här helgen till något extra, och det tror jag att vi behöver, säger vd:n och cityutvecklaren Marianne Lindh och fortsätter:

– Vår innerstad är så mycket mer än handeln, och det är det vi försökte visa under de här dagarna. Att FOLK startade helgen var helt perfekt, för de är ju precis allt det här, kreativa och engagerade entreprenörer, så det kändes helt helt rätt.

Det lockade besökarna

Inom konsthallens väggar visade FOLK:s butiker upp höstens och vinterns heta trender, vad gäller allt från glasögon, till kläder och hudvårdsprodukter. Dessutom bjöds det på spännande provsmakningar från flera aktörer, något som lockade till nästintill fullsatta lokaler.

– Vi är ju också en del av FOLK, så därför försöker vi genomföra alla de samarbeten som är möjliga. Det känns väldigt roligt att butiksinnehavarna vill vara här och ser oss som den kreativa plats vi verkligen är. Förhoppningsvis kan den här dagen gör att ännu flera människor hittar till vår konsthall, säger Passagens intendent Mats Karlsson. 

Stämningen på topp

Redan från att portarna slogs upp och den röda mattan rullades ut var stämningen på topp. Besökarna skrattade, provsmakade bakelser, pratade med företagare och fick en känsla av allt det Linköpings innerstad har att erbjuda. FOLK-föreningens ordförande Sara Manzoni, hon hade ett leende på läpparna under hela kvällen.

– Vi är en grupp kreativa och modiga entreprenörer som vill ge Linköping något helt annorlunda. Tyvärr är det fortfarande många som inte känner till vårt område, men med den här kvällen hoppas jag att vi har visat vad vi går för, säger hon stolt.

"Ännu bättre"

Om arrangemanget återkommer? Garanterat.

– Det är absolut inte sista gången vi gör det här. Det är saker som har varit bra, mindre bra och bäst, men vi kommer att göra det igen, och då ännu bättre, avslutar Marianne Lindh, vd för Linköping City Samverkan.