• Margaretha sittande i en nytapetserad Dux-fåtölj med maken Jan Rehnholm bakom. Foto: Stefan Hedström
  • Ett gardinarrangemang nedskissat av Per-Inge Rehnholm 1957. Foto: Stefan Hedström

Företag firar 50 år

Den andra generationen

Per-Inge Rehnholm startade 1964 Rehnholms Gardin & Tapetserare. Sedan dess har man haft samma välfungerande koncept i alla år.

Runt 1973 kom Per-Inges son Jan in i företaget och har sedan dess hållit familjefanan uppe. I mitten av 80-talet kom frun Margaretha Rehnholm in och gjorde familjeföretaget ännu större. I hela 45 år hade de sin legendariska butik på S:t Larsgatan, men flyttade för bara något år sedan till Risbrinksgatan.

– Även om det var centralt så kände vi att vi ville ha lite ljus innan vi går i pension. S:t Lars var ju en källarlokal utan fönster, berättar Jan Rehnholm.

Ett fungerande koncept

Rehnholms utför omstoppning och klädsel av möbler.

– När en stoppning har havererat så rycker vi in. Då är det viktigt att man rättar sig efter aktuell tidsepok, annars ser det tokigt ut, säger Jan Rehnholm.

De syr även gardinuppsättningar och har försäljning av tyger för de som klarar hantverket själva.

Kunderna

– Något som är väldigt roligt är att minimalismen är på väg bort, nu vill folk ha färgerna tillbaka i sitt hem, både på gardiner och kuddar, säger Jan Rehnholm.

– Jag tror att det handlar om att det är mysigt, och textilier är också bra för att dämpa akustiken, flikar Margaretha Rehnholm in.

Något de också har märkt är att det är många ungdomar som kommer in för tapetseringsjobb.

– Det kan vara att de har fått eller hittat en stol men sedan vill modernisera tyget på den. Överlag är de flesta väldigt kvalitetsmedvetna idag, avslutar Jan Rehnholm.