Företagarandan lever i länet

Entreprenörsandan lever i Linköping. Ja, i regionen i stort. Under SM i ung företagsamhet, som gick av stapeln under maj, tävlade tio östgötska företag. Fem av dem knep en pallplats - tre guld och två silver.

Årets SM slog rekord i antalet deltagare sedan starten 1980. Katedralskolan har närt många av årets tävlande. Bland annat de tre företagarna som driver Twizzly med idén om att sälja annonser på pizzakartonger. Ni vet, en sådan där idé man borde kommit på själv. Lite som post it-lappen.

Hursomhelst, Twizzly kammade hem både årets tjänst samt att Simon Nyström, en av de tre unga entreprenörerna, även fick utmärkelsen årets unga ledare. Frida Gustafson med sitt Tray Hold UF, också från Katedral, blev årets tillväxtföretag. Beundransvärda är också Mickey Finn UF, östgötarna Christoffer Rodell och Simon Nyström (inte den samma som i Twizzly) som återbrukar gamla fiskenät och skapar armband av materialet. Mickey Finn UF fick silver i årets samhällsentreprenör samt hållbart företagande.

Jag undrar, fanns detta driv även på min gymnasietid? Säkerligen var det så men troligen såg man på företagande på ett annat sätt. Ur en politisk vinkel tycks synen på entreprenörskap ha skiftat. Det betraktas inte längre som ren och skär kapitalism. Snarare uppmuntras de egna idéerna, kreativiteten och skapandet.

Företagande kommer i alla former i dagens samhälle. Numera handlar det om vilja och framåtanda. Om drömmar och mål om att förändra samhället eller att hitta smidiga lösningar på problem (ibland även på ickeproblem).

Det finns nog en hel del att lära av den unga företagarandan som frodas i landet.