• Ungdomsförfattaren Magnus Nordin besökte Anders Ljungstedts gymnasium under förra vecka för att inspirera och väcka lust till läsning. Foto: Dennis Petersson
  • "Hur kom du på att du skulle bli författare?". Magnus Nordin svarade på elevernas frågor. Foto: Dennis Petersson
  • Susanna Kellgren Lundberg, ämnesansvarig på Anders Ljungstedts gymnasium, vill lyfta fram vikten i att kunna formulera sig. Därför deltar skolan i Författarcentrums projekt "Jag skriver i dina ord". Foto: Dennis Petersson

Författaren vill väcka nyfikenhet

Han tog en tidig avgång från Stockholms centralstation, anlände till Linköping strax efter klockan 08.00 och kort därefter var han på Anders Ljungstedts gymnasium för att inspirera. Ungdomsförfattaren Magnus Nordin stoppas inte av tidiga morgnar utan brinner för litteraturen, något han ville dela med sig av till Linköpingseleverna under förra veckan.

Författarcentrum är en ideell förening för yrkesverksamma författare. I deras projekt "Jag skriver i dina ord" får tusentals gymnasieelever runt om i Sverige möjlighet att delta i en skrivtävling där var och en utgår från en redan befintlig dikt eller låttext. Fram till den 26 februari har eleverna möjlighet att skicka in sina bidrag, under samma period, om man har lite tur, kan de räkna med att få ett inspirerande och motiverande besök av en redan väletablerad författare. För eleverna på Anders Ljungstedts gymnasium blev denne författare Magnus Nordin.

– Våra elever är inte alltid så intresserade av att läsa och skriva, men vi brukar faktiskt få igång dem genom Magnus Nordins böcker, antingen "Prinsessan och Mördaren" eller "Förföljaren". När vi såg hans namn som ett möjligt författarbesök fångade vi honom direkt, så vi är jätteglada att han kunde komma hit, säger Susanna Kellgren Lundberg, ämnesansvarig och förstelärare i svenska.

Lust och nyfikenhet

När den populära ungdomsförfattaren inväntade dagens första klass passade vår tidning på att ta ett snack med honom. Som boende i Årsta, söder om Stockholm, hade det blivit en tidig morgon för Magnus Nordin, en lång resa för ett kort besök, men det var inget som stoppade den drivna litteraturentusiasten. 

– Att väcka lust och nyfikenhet för läsning känns som min viktigaste uppgift. Det är väl kanske inte den hetaste aktiviteten bland ungdomar just nu, den får ju konkurrera med mycket annat, men om de upptäcker att läsning kan vara avkopplande, och att man försvinner in i en annan värld, tror jag att de faktiskt kan fastna. Man får ju dessutom ett betydligt större ordförråd och en ökad empati för andra människor, säger Magnus Nordin.

Krokig väg

Till skillnad mot vanliga föreläsningar inledde författaren med en frågestund. Den första frågan löd "Hur kom du på att du skulle bli författare?", och svaret blev långt och detaljerat.

– Det är ju ett ganska skumt jobb faktiskt, det var ju inget min mamma eller pappa rekommenderade, men för mig var det en ganska lång och krokig väg. Jag tyckte om att läsa och skriva redan som liten, och jag gillade också att vara för mig själv, så jag satt ofta och skrev och ritade på mitt pojkrum. Det kunde komma polare och ringa på dörren och fråga om jag ville med ut och leka, då ropade jag till mamma, "säg att jag inte är hemma", så jag var nog ganska hängiven det här yrket redan som ung grabb, berättar Nordin. 

Litteraturens vikt

Nu hoppas Susanna Kellgren Lundberg och hennes kollegor att många elever ska få motivation till att delta i tävlingen. Att litteraturen är viktig är läraren noga med att understryka.

– Fokuset på vår skola är ju att få ut eleverna i arbetslivet, och yrken i all ära, men har man inte med sig det här med att formulera sig blir man inte heller en hel människa i slutändan, så därför deltar vi i det här projektet, avslutar Kellgren Lundberg.