• Ellen Wiström utanför den gemnsamma butiken och ateljén. Foto: Patrik Ekström
  • Ellen Wikström är en av sex i formgivningskollektivet Sandbäcksgatan 2. Foto: Patrik Ekström
  • Ellen Wiström utanför den gemnsamma butiken och ateljén. Foto: Patrik Ekström

Formgivare visar upp sig

Formgivarkollektivet Sandbäcksgatan 2 visar upp sig och sin konst i Slotts- och Domkyrkomuseet under City Art Link.

Lördagen den 21 september är det stor kultursammandragning under City Art Link. I Slotts- och Domkyrkomuseet visar de olika formgivarna i kollektivet Sandbäcksgatan 2 upp sig själva och sin konst. Ellen Wiström är skräddare och bidrar med samtidskritiska klänningar.

Två klänningar

– Inte på så sätt att jag skriver folk på näsan utan bara att jag vill vända mig mot det massproducerade och allt som följer med det. Mina två klänningar är inspirerade av 1800-tal och 1980-tal och handlar om att tolka makten på något sätt. Vi tyckte att det var ett ganska bra tema nu när det är Brask-år och allt. Initiativet att ställa ut på Slotts- och Domkyrkomuseet kommer från museet själv som vanligen inte brukar ta emot externa utställningar. Ellen och hennes kollegor antog dock utmaningen och hon är själv lite tagen av hur pass bra det blev.

Häftigt

På Sandbäcksgatan 2 finner man sex formgivare under samma tak och gruppen består av en konstsmed, en glasblåsare, en modedesigner, en skräddare, en arkitekt och en landskapsarkitekt. Denna gång är arkitekterna inte med medan smeden ställer upp med en rosa ljusstake i gigantiskt format.

– Just miljön på museet är väldigt häftig och passar oss väldigt bra, säger Ellen Wiström och berättar samtidigt att man kan se formgivarkollektivets alster mellan den 13 september och den 25 i samma månad.