• Wildfire är ett ordentligt och rejält berg- och dalbanebygge. Foto: Fanny Miles
  • Alpackorna har det bra. Foto: Fanny Miles
  • Barnens Lantgård har flyttats och rustats upp. Nytt fräsch hem för djuren öppnade i maj. Foto: Fanny Miles
  • Skalmans Ballonger är nyaste attraktionen hos Bamses värld. Foto: Fanny Miles
  • Bamse och hans vänner syns på teaterscenen hela sommaren. Foto: Fanny Miles
  • Alan Schilke är designern bakom banan som sträcker sig 1,3 kilometer och kan komma upp i en hastighet på 113 kilometer i timmen. Foto: Fanny Miles

Förnyelse för Kolmården

Kolmården är i en förnyelsefas. I fjol öppnade Bamses värld. I år är det premiär för nya Barnens lantgård samt för adrenalinstinna berg- och dalbanan Wildfire.

120 sekunder tar turen med en av världens största berg- och dalbanor. Första droppet lutar 83 grader, 1,3 kilometer sträcker sig banan och hastigheten på tågen kan komma upp i 113 kilometer i timmen.

– Tåget rör sig som en arg geting över berget, säger projektledaren Niclas Palmqvist.

Störst och bäst

Berg- och dalbanan är designad av amerikanen Alan Schilke som med Wildfire kan räkna upp 50 berg- och dalbanor på sitt cv.

– Kolmården ville ha den bästa banan i hela världen så då byggde jag den, säger en glad Alan Schilke.

Nytt hos smådjuren

Det är som sagt inte enbart praktbygget Wildfire som är nytt hos Kolmården. Då Bamses värld uppfördes förra året fick Barnens lantgård flytta på sig och bygga nya hagar för getter och alpackor, nytt hus åt djuren samt en ny restaurang.

– Barnens Lantgård har flyttat till platsen där gamla Bamses värld låg. Det är ett riktigt lyft för gården och för djuren, säger Silvy Bohlin, presschef på Kolmårdens djurpark.

Skalmans ballonger

Hos Bamses värld springer barnens fötter dagligen. Från att djurparken öppnar till sensommar. Dessutom hålls det öppet vissa tider under hösten, hos just Bamse. Blott ett år ung är avdelningen för Bamse och hans vänner men redan har en ny attraktion infunnit sig. Det är Skalmans ballonger. En liten karusell som åker upp och åker ner. Snurra kan man också, om man vill.

– Vi behöver förnya djurparken. Enbart djurdelen genererar inte tillräckligt. Vi hoppas att alla delar bidrar till en mer attraktiv park, säger Niclas Palmqvist.