• Jonas Slättung, Adde Andreasson, Niclas Engelin och Ralf Gyllenhammar har ett eget Drömrike. Foto: Pressbild

Förorten kommer till Bråvalla

Arrangerade FKP Scorpio har tillkännagivit ett flertal nya namn till Bråvallafestivalen. Ett av de mer intressanta är supergruppen Drömriket med medlemmar från In Flames, Hardcore Superstar och Mustasch.

Drömriket sjunger hårdrock på svenska och består av tre välkända hårdrocksmusiker från landets allra största band samt en textskrivande radioprofil och basist. Ralf Gyllenhammar Adde Andreasson och Niclas Engelin samt Jonas Slättung hyllar förorten i och med bandet Drömriket.

- Det är jättekul att vi får komma hit och spela i Östergötland igen, säger bandets gitarrist och låtskrivare Niclas Engelin som varit både i Norrköping och Linköping med sina båda band In Flames och Engel. In Flames har en liten lucka nu och då passar det bra att jobba med Drömriket.

Ärrande metalarbetare

I maj släpper alltså fyra ärrade metallarbetare en platta under namnet Drömriket där man sjunger om sin uppväxt i förorten och då främst Tynnered där Niclas Engelin och Jonas Slättung (bas) är uppväxta. I princip har de båda killarna känt varandra sedan de gick i lekis tillsammans på 70-talet.

– Min familj flyttade ut till Tynnered 1968 efter att familjen bott i Majorna innan flyttlasset gick till det nybyggda bostadsområdet. Jag bodde kvar tills 1991 och hade därmed hela min uppväxt där ute. Jag gick i skolan här, spelade fotboll på fotbollsplanen och tog mina första stapplande riff på fritidsgården här. Så klart är man formad av den omgivning och där man är uppväxt. Men jag flyttade härifrån för över tjugo år sedan och även om jag kommit tillbaka hit och träffat gamla polare så är det först nu jag sett hur Tynnered liksom stannat av och glömts bort på sätt och vis. Gångstigar har växt igen och underhållet är eftersatt både här och var. Mina polare som bor kvar här berättar om hur våld och kriminalitet tagig sig helt andra uttryck än när vi växte upp här, berättar Niclas Engelin som tänkt ut mycket av det som är Drömrikets själ och tankevärd. Niclas menar vidare att det säkert inte är unikt för just Tynnered utan att det ser ut så i många av de miljonprogram som finns runt om i Sveriges största städer.

Gammal hårdrock inspirerar

– Självfallet är vi inspirerade av gammal hårdrock, det är ju sådant som vi gillar. Judas Priest, Saxon och annat klassikt men vi har även hämtat inspiration från Thåström som jag tycker väldigt mycket om, fortsätter Niclas att berätta.

När vi tidigare pratat om svensk musik och hur man ska se på Drömriket så dyker namn som Motvind och Nationalteatern upp. Ett steroiddopat Motvind är en ganska passade beskrivning då de inte bara sjöng om fritidsgårdar, asfalt, glas, betong och stål utan spelade på sin tid en ganska hård rockmusik.

– Självklart är vi inte In Flames-hårda i Drömriket, det påminner inte heller vare sig Mustasch eller Hardcore Superstar. Vi är något helt annat och ett band där alla är lika viktiga. Bråvallafestivalen äger rum mellan den 26 och 28 juni och i Norrköping.