• Sally Luu Nguyen vill klä Linköpings kvinnor i skira, kvinnliga material. Foto: Julia Kimell
  • Fjärilstyget återfinns i blusar och klänningar och är ett av de populäraste mönstren. Foto: Julia Kimell

Förser Linköping med det finaste silket

Sally Luu Nguyen är ett stjärnskott på Linköpings modehimmel. I nya Handelns hus får hon testa på marknaden innan hon tar beslut om hon kan fortsätta eller finna andra vägar.

Sally Luu Nguyen är kvinnan bakom Sally Luu – som tar fram mönstermodeller för klänningar och blusar. Hon vill lyfta det kvinnligt mjuka och 70 procent av kläderna är blusar, resten är klänningar, kappor och annat vackert.

– Det ska vara en touch av Asien men samtidigt med ett nordiskt lugn.

Kärnmålgruppen är 35 år och uppåt, då plaggen ändå kostar mer än mer lågkvalitativa plagg.

Det finaste

Plaggen hänger i fina rader och består av mullbärssilke som kommer från ett särskilt område i hennes hemland Vietnam – det finaste av dem alla. Sally berättar stolt att prinsens fästmö Sofia bar en av hennes blusar nyligen, en med ormskinnstryck.

– Vi klär oss mest i jeans till vardags, men en blus byter vi oftare. Siden är ett jättebra material att använda även till vardags. Silke är det finaste man kan få, och det finns gott om det naturligt i Vietnam. Särskilt där mullbärssilket kommer ifrån, där är det 25 grader året om, så larverna som spinner tråden får väldigt bra kvalitet. Och ju längre trådar de kan spinna – desto bättre kvalitet.

Studiebesök

Sally ritar och åker med jämna mellanrum ner till Hanoi där syfabriken är, och köper tyg och är med i mönsterkonstruktionsteamet för att sy upp proven. Hon berättar att det är de personliga kontakterna som styr om man blir lyssnad på eller inte. Svenska leverantörer håller vad de lovar men i Vietnam är det inte så.

– Här hemma i Sverige har jag satt ihop en modeintresserad fokusgrupp som får vara smakprov. Om 7 av 10 gillar börjar vi sy upp i fabriken.

Trivs i huset

Och i de ljusa lokalerna trivs hon väldigt bra.

– Det är jättemysigt här i Handels hus, och jag blir glad för varje person som hittar hit. Häromdagen hade jag en kvinna som hittade hit för första gången som kom hem med två vackra klänningar. Hon uttryckte sin glädje över att ha valt just det här promenadstråket den dagen. Det bästa är att få den personliga kontakten med kunderna. Ofta kan de mycket mer om mode än det ser ut för under den svarta jackan finns en otroligt vacker kropp. Och kunden vet vilket plagg hon passar i, och vilken modell som är hennes favorit. Det är bara att se till att kunden börjar prata och då lyssnar jag och suger i mig som en torr svamp.

Hon säljer även sina produkter i en butik i Halmstad. Förhoppningen är att få kontakt med fler återförsäljare och kunna starta en egen butik här i staden, och styra produktionen härifrån.