• Dominic Wright. Foto: Julia Kimell
  • Genetikforskaren Dominic Wright med några av sina fjäderbeklädda vänner. Foto: Julia Kimell
  • Uppväxt i London men nu boende i Linköping sedan sex år tillbaka. Foto: Julia Kimell
  • Vilda och tama kycklingar paras ihop för att undersöka psykiska och fysiska egenskaper, och olika genuttryck. Foto: Julia Kimell

Forskar om kycklingars genetik

Vad kom egentligen först, hönan eller ägget? Just det är egentligen ingen forskningsfråga för Dominic Wright, men inte heller så långt ifrån. Och han tror sig veta. Han forskar om evolutionsgenetik och hälsa på Linköpings universitet. Nyligen har han även fått en roll som universitetslektor, och han har inga planer på att lämna staden inom en överskådlig framtid.

– Jag är intresserad av genetiska skillnader mellan vilda och tama kycklingar och varför vissa kycklingar är mer åtråvärda baserat på kammens egenskaper. Både hanar och honor har kam, och det sexuella beteendet påverkas av storleken på den. Faktiskt har storleken betydelse även för skelettet och äggens kvalitet och kvantitet, berättar han.

De tama kycklingarna är lugnare än de vilda. Orolighet är ett hot mot arten, och just sådana gener har de fokuserat på. Forskarteamet har jämfört med gener hos bananflugor och sett hur man kan sänka stresshalten hos andra arter.

– Genetik var något som jag bara halkade in på. Allt jag visste när jag var liten var att jag ville ha möjligheten att arbeta i olika länder, och det har jag fått göra ute i fält. I Sydafrika, Indonesien, Bangladesh och på Hawaii. Min drömresa skulle nog bestå mestadels av dykning, kanske på Fiji eller Maldiverna. Det är kul att jobba när jag är på sådana platser, att faktiskt ha ett syfte med resan. Jag brukar ta mig tid att ha fritid när jag är ute på fältarbete.

Publicerats i NG

Han skickade alldeles nyligen iväg kycklingstudien och hoppas att den kan publiceras så snart som möjligt. Kanske i National geographic där hans forskning redan presenterats en gång.

– Det är alltid trevligt när folk skriver om ditt arbete. De frågade inget innan, så det blev en stor överraskning!

I samarbete med Hälsouniversitetet undersöker teamet även reproduktionen hos kycklingar och jämför med människor och grisar. Hur honors genuttryck förändras när de kommer i kontakt med spermier.

– Jag är väldigt nyfiken av mig, och gillar att små steg kan leda till nya resultat. Man vet aldrig i förväg vart studien kommer att leda.

Danska omöjligt

Dominic studerade i London och tog en doktorsgrad i Leeds. Under studierna i Leeds fick han en treårig postdoktorstjänst i Uppsala. Efter det flyttade han hit till Linköping, och nu har han varit här i sex år. Och svenskan, den börjar flyta på hyfsat.

– Ja, eller jag är väl ungefär på en sjuårings nivå. Jag pratar bättre än vad jag förstår. Många pratar lite för snabbt för att jag ska hänga med. De flesta av mina vänner är faktiskt från Småland, och deras dialekt är inte den lättaste, så jag känner mig extra dålig på svenska efter att ha pratat med dem, skrattar Dominic.

När jag frågar honom om danska kommer det fram att hans sambo kommer därifrån.

– Hon kan inte prata svenska, men däremot förstår hon allt. Men vi pratar alltid engelska tillsammans.

Förrymda kycklingar

Postdoktoratet fortgår tills vidare, och i det ingår det egna projektet som baseras på en undersökning på Hawaii. År 1993 var det en cyklon på Hawaii som gjorde att alla tama kycklingar rymde och började småningom para sig med de vilda. Både beteende och utseende är mixat, och kammens storlek kan berätta mycket om genetiken

När Dominic inte jobbar eller sätter sig in i aktuell litteratur tycker han om att ”leka med soldater”, i figurspelet Warhammer. Dykning känns liksom inte lika lockande här i trakterna, utan det får bli under de mer exotiska exkursionerna.

Så, vad kom då först, hönan eller ägget?

– Det är alltid ägget. För varje generation sker små mutationer så i ägget finns egentligen en ny art, avslutar han.

 

FAKTA Dominic Wright

Gör: Universitetslektor i genetik på Linköpings universitet.

Utbildning: University collage London 3 år, phd 3,5 år, och nu 4,5 års postdoktorat, hittills.

Född: I London, Greenwich.

Ålder: 37 (”skriv 27!”).

Bor: I Gottfridsberg, Linköping.

Familj: Sambo.

Intresse: Dykning och leksakssoldater.

Läser: Mycket vetenskapliga artiklar förstås, men även Game of thrones och Ian Banks – en skotsk författare.

Favoritplats i Linköping: Rydskogen. Det är nära hemifrån och det brukar kännas bra att ta en liten promenad i skogen i lugn och ro.

Förebild: ”Min kollega Per Jensen. Han är otroligt hjälpsam, och det var också han som anställde mig och satte mig in i hela kycklinggrejen.”

Drivkraft: Vardaglig nyfikenhet. Jag undrar alltid vad som händer och varför, även om resultaten av mina fyndigheter inte måste resultera i några världsomvälvande upptäckter som gynnar mänskligheten.

Partytrick: Kan vika in mina öronsnibbar i örat.