• Mindball utmanar hjärnan att inte tänka på något alls. Vem är bäst på det i familjen? Foto: Kajsa Nilsson
  • Professor Pupill är toppen för alla experimentstörstande barn. Foto: Kajsa Nilsson

Forskning på ett lekfullt sätt

Visualiseringscenter C ligger i framkant, inte bara i Östergötland utan hela Sverige. Mycket av det som sker på centret utgår från visualiseringsforskning och det finns en hel del att undersöka och upptäcka som besökare.
Den största attraktionen på Visualiseringscenter C är den kupolformade domteatern längst in i byggnaden.
– Vår domteater har 300 kvadratmeter projektionsyta och man blir som besökare helt omsluten av bild och ljud, förklarar programansvarige Andreas Anglesjö och påpekar att man på visualiseringscentret kan visa stereoskopisk 3D på hela domen till skillnad från andra domteatrar som Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
– Cosmonova har visserligen större filmduk men de kan inte visa 3D på hela duken.
Under sommaren visas fyra domföreställningar varje dag och det är sammantaget fem filmer som turas om: Cell! Cell! Cell!, Life of Trees 3D, Natural Selection 3D samt de egenproducerade filmerna Rymdresan 3D och Under Ytan. Den sistnämnda filmen hade premiär i våras och är en upptäcktsfärd under ytan på Östersjön. Rymdresan producerades i samband med att man gjorde rymdutställningen som står kvar året ut.
– Vi är stolta över att vi är ensamma i Sverige om att producera egna domfilmer, säger Andreas Anglesjö.

Se forskning

På plan tre och fyra i huset finns möjlighet för besökarna att ta del av vad forskarna inom visualiseringsteknik arbetar med. Nytt för i sommar är två nya fall till Virtuella obduktionsbordet där CMIV:s medicinska forskning i Linköping visas på ett överskådligt sätt för besökarna genom visualiseringsforskares teknik. Tekniken som används i 3D-bordet kan användas som komplement till obduktioner. De nya fallen visar en inopererad hjärtpump samt begynnande åldrande hos en 50-åring.