• Lejonfastigheters vd Ann de Jonge, fastighetsförvaltare Patricia Blaker, fastighetsutvecklare Jennie Holertz och projektledare Ola Hedberg diskuterar fortsättningen på projektet i Ljungsbro. Foto: Dennis Petersson
  • Lejonfastigheters vd Ann de Jonge, fastighetsförvaltare Patricia Blaker, fastighetsutvecklare Jennie Holertz och projektledare Ola Hedberg diskuterar fortsättningen på projektet i Ljungsbro. Foto: Dennis Petersson
  • Nu väntar arbetet för en toppmodern och evidensbaserad utemiljö. Foto: Dennis Petersson
  • Den nya förskolan på Cloettavägen är ett nödvändigt lyft för Ljungsbro. Foto: Dennis Petersson

Förskolan är klar - nu väntar toppmodern utemiljö

Ljungsbro växer och behovet av förskoleplatser överstiger utbudet. Nu står samhällets nya förskola klar och är redo för en efterlängtad inflyttning. För det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter väntar en fortsättning på projektet då utemiljön ska göra en omfattande förvandling och utvecklas till ett praktexempel. – Här kommer man verkligen vilja ha sina barn, säger fastighetsutvecklaren Jennie Holertz.

För nästan exakt ett år sedan togs det symboliska första spadtaget för Ljungsbros nya förskola på Cloettavägen 40. Nu, vid månadsskiftet, kan verksamheten påbörja flytten till den mer rymliga, moderna och strategiska byggnaden, något som är ett efterlängtat steg för personalen och det 60-talet barn som gynnas av kommunens stora projekt. 

– Det är fantastiskt att få den här möjligheten, att starta en helt ny förskola med lokaler som verkligen är gjorda utifrån barnens perspektiv och den läroplan vi jobbar med. Jag tror vi kommer att få många utrymme vi inte har haft tidigare, vi jobbar med möten för lärandet och det tycker jag de här lokalerna möjliggör på ett helt annat sätt. Det blir verkligen ett lyft, säger förskolechefen Marita Skult

Stora lyft

Den nya lokalen rymmer en yta på 1 200 kvadratmeter, fördelat på två våningar, vilket innebär att förskoleverksamheten förstoras med fler enheter och totalt cirka 100 barn. Till skillnad från den gamla byggnaden, som uppfördes under sent 1960-tal, finns det bland annat ett kök, rymliga kapprum och plats för vattenlek. För Ljungsbro är kommunens satsning, i 25-miljonersskalan, en ren nödvändighet. 

– Det behövdes fler barnomsorgsplatser i Ljungsbro, och då såg vi en möjlighet här, med en helt fantastiskt tomt på nästan 5 000 kvadratmeter, att göra något bra. Samtidigt som vi byggde den nya byggnaden fanns det tillräckligt med tomt att husera barnen i den gamla, vilket gjorde det möjligt för oss att även förnya och förädla beståndet, säger fastighetsstrategen Jennie Holertz. 

– Barnen har varit ivriga påhejare och har jagat på byggarna ordentligt under tiden. Hela processen har flutit på utan problem, fyller Lejonfastigheters vd Ann de Jonge i. 

Toppmodern utemiljö

Nu, när byggnaden står klar och verksamheten är färdig med den omfattande flytten, väntar en fortsättning på projektet. Den gamla byggnaden ska rivas och en stor och toppmodern utemiljö ska uppföras utanför den nya förskolan.

– Här kommer man verkligen vilja ha sina barn. Det är en bra disponerad byggnad med bra utemiljö, här kan barnen verkligen röra sig. Det här är en evidensbaserad förskola, det finns mycket forskning som stödjer vad som är bra för barnen, och det här kanske gör att de rör sig ännu mer. Vi hoppas det blir en inbjudande och kreativ förskola när allt är klart, säger representanter från Lejonfastigheter.