• Föreskolebarnen i Ryd tände ett ljus för alla världens alla barn. Foto: Tommy Pettersson

Förskolan tände ljus för alla barn

På självaste Nobeldagen, den tionde decemebr, tände Ryds och Jägarvallens förskolor ett ljus för att fira att FN:s barnkonvention fyller 25 år 2014. En manifestation som nu blir en tradition lovar de inblandade.

Visserligen var det både mörkt och ruggigt innan det var dags för den ljusmanifestationen skulle äga rum men så fort ljusen tänts spred sig en värme bland både barn och vuxna.

Firar inte

– Många av barnen här i området kanske inte firar Lucia eller jul med då gör vi det här istället, berättar Ulla Karlsson som är förskolechef för de båda förskolorna som genomför ljusmanifestationen.

– Vi har 357 barn i verksamheten och dessa kommer från 28 olika länder. Ljusen tänds för alla världens barn. Jag tror att det här med förståelsen för varandra är väldigt viktigt och då särskilt i tider som dessa med allt det som händer runt omkring oss, menar Ulla Karlsson vidare och säger samtidigt att de jobbar med just FN:s barnkonvention dagligen och detta bekräftas även av Sofia Hedin som är pedagogist på de båda förskolorna.

Barns rätt

– Vi pratar varje dag om vilka rättigheter barn har och har vävt in det i vår verksamhet, berättar hon vidare och säger samtidigt att barnen skapat själva. Visserligen faller ett kallt vinterregn men barnen är klädda i varma och vattentåliga overaller och samtidigt som man tänder ljuset spelas Triads ”Tänd ett ljus”. En både fin och värdig manifestation som nu kommer att bli tradition.