• Tvillingarna Eje och Julius Koch hjälper kamraten Eric Zsigmond att dela ut program under invigningen av förskolan Utelek som ligger i Vallastaden. Foto: Fanny Miles
  • Landshövding Elisabeth Nilsson klipper det symboliska bandet. Ivar och Estelle hjälpte till att överlämna bandklipparsaxen. Foto: Fanny Miles
  • Klara Staffan har gått på Utelek sedan hon började förskolan. Nu är det dags att ta farväl. Till hösten börjar hon förskoleklass. Foto: Fanny Miles
  • Förskollärare Eva Lunnbäck visar det nybyggda insektshotellet som barnen har byggt med hjälp av pedagogerna. Foto: Fanny Miles

Förskolan Utelek först i Vallastaden

Förskolan Utelek är inriktad mot utomhuspedagogik. Tidigare låg den i Södra Ekkällan. I och med nybyggnationen även i det området fick Utelek en nybyggd skola i Vallastaden. Flyttlasset gick strax efter nyår. Området är under uppbyggelse och Utelek var bland de första att flytta in i den nya stadsdelen.

– Vi har kommit en bit på vägen nu och börjar få ordning på saker och ting, säger Eva Lunnbäck, förskollärare på Utelek.

Bättre miljö i dag

Åt ena hållet syns universitets låga byggnader. Åt andra syns byggnadsställningar, lyftkranar och betongblock. Det hamras lite försiktigt. Byggarbetarna har trots allt gått med på att hålla ljudnivån låg en dag som denna. På förskolegården står en tipi uppställd, gungan är i ständig fart och sandlådan har fått ett solskydd. På baksidan av huset har odlingslådorna nya frön såtts lagom till våren.

I och med förskolans inriktning mot utomhuspedagogik är det också utemiljön som är avgörande för verksamheten.

– När vi först flyttade in upplevde vi det som att miljön inne och ute försvårade vår verksamhet. Det var mycket som gick emot oss då. Fastighetsägaren Lejonfastigheter har börjat lyssna på oss. Vi kommer snart att få ett vindskydd uppsatt i skogen bakom oss dit vi kan gå med barnen. Det kommer också att anläggas en allmän park här intill förskolan, som varit planerad sedan tidigare. Vi har en bättre struktur nu. Vårt föräldraråd har varit till stor hjälp för oss och det kommer bli bra det här, säger Eva Lunnbäck och nickar övertygande.

Fick ett lejon

Christian Modin, underhållschef på Lejonfastigheter, höll ett tal till föräldrarna, barnen och personalen och avslutade med att överlämna ett gosedjurslejon till förskolan - till barnens och pedagogernas stora förtjusning.

Mot förskoleklass

Det är en glädjens dag i dag. Invigning å sin sida med bandklippning av självaste landshövding Elisabeth Nilsson som pratade till barnen om fördelarna med att vara ute. Men också ett hejdå till mullarna, sexåringarna, som slutar till sommaren.

– Det känns lite bra och lite roligt. Jag kommer sakna mina kompisar, säger Klara Staffan.

Vad har varit bäst med Utelek?

– Att vara i skogen!, säger Klara snabbt och direkt innan hon fortsätter att gunga med kompisen Frida. Som avslutning på dagen väntade hembakt fika och konsert av elever från Björkö fria gymnasium.