• Ryds torg levde upp på Förskolans dag. Foto: Mattias Sävenstrand
  • Maria Jarjis, 9 år, skrev en hälsning till sina gamla förskolefröknar. ”De är bäst”, säger hon. Foto: Mattias Sävenstrand
  • Salma Mumtaz, med döttrarna Maya och Michelle. Foto: Mattias Sävenstrand
  • Madia Ali målar med sönerna Sahil och Asher. Foto: Mattias Sävenstrand
  • Yossef Kachmar, 3 år, byggde torn med rörbitar. Foto: Mattias Sävenstrand

Förskolans dag i Ryd

Förskolans dag i torsdags blev en välbesökt succé. Torget i Ryds centrum fylldes upp av barn och föräldrar. – Det är jättekul att personalen ordnar sådana här dagar, säger Madia Ali, som har två söner på förskolan.

Torget i Ryds centrum är i vanliga fall inte en av Linköpings livligaste platser. Men i fredags levde det upp rejält när ett hundratal barn och föräldrar upptäckte torget tillsammans.

Det var barn från fem förskolor på plats och som alla under året arbetat med projektet Vårt Ryd. I projektet har barnen kommit med idéer om hur de vill att torget ska vara och berättat vad de tycker om torget.

Soffor för möten

Idérna och arbetet med Ryds torg är något som fastighetsbolaget Stångåstaden är nyfikna på och bolaget sponsrade också arrangemanget.

I fem stora tält fick föräldrar inblick i hur den pedagogiska verksamheten bedrivs på förskolorna. Lektrötta föräldrar kunde också slå sig ner i en soffgrupp mitt på torget – uppställd på barnens order för att skapa möjlighet till möten på torget.

Madia Ali målar med sönerna Sahil och Asher i ett av tälten.

– Det här är ett jättebra sätt att få folk medvetna vilken bra förskola vi har här. Det är kul och med det här vädret kan det inte bli bättre, säger Madi Ali, innan sönerna vill leka vidare i ett annat tält.

Förslagskub

På en kub på torget kunde barn och föräldrar sätta upp sina teckningar, men det fanns också plats för att ge förslag till hur man ska göra torget bättre.

”Ordna en stor och härlig torgmarknad” står det på ett förslag och ett annat vill ”Att fler leksaker till barnen i Ryd ska ställas upp på torget”.

Salma Mumtaz och döttrarna Michelle, Erina och Maya sjunger sånger tillsammans för förskollärarna. De har också positiva upplevelser av dagen.

– Det är roligt att de ordnar en förskoledag. Det blir man glad av och det gör att man trivs här i Ryd, säger Salma Mumtaz.

Mattias Sävenstrand