• Pierre Söderfjord har gett ut en bok om kinesiologitejpning som sålt slut i flera omgångar. Foto: Julia Kimell
  • Pierre Söderfjord har gett ut en bok om kinesiologitejpning som sålt slut i flera omgångar. Foto: Julia Kimell

Första boken om tejpning på svenska

Linköpingsbaserade elittränaren och massageterapeuten Pierre Söderfjord upptäckte en lucka i utbildningsmaterialet och har nu blivit första person att författa en bok om kinesiologitejpning på svenska. I två omgångar har boken Lär dig tejpa med kinesologytape sålt slut hos SISU Idrottsböcker som ger ut idrottslitteratur.

– Hela grejen om att vara först är lite speciellt. Boken är ett riktigt familjeprojekt. Min fru som också är massageterapeut figurerar på framsidan och dottern som är grafisk formgivare har fotograferat och gjort layouten, berättar han.

Med på de flesta beskrivande bilderna inuti boken är löparen Johan Hydén och fotbollsspelaren Charlotte Rohlin - båda lokala stjärnor som han samarbetar med på sin mottagning Creativ Friskvård.

Fotbollstejp

Boktanken har funnits i flera år. Alltsedan 2008 då Pierre var fystränare i LFC med Charlotte Rohlin och Caroline Seger i spetsen är han fast i tejpen och vill sprida kunskapen vidare. De flesta utbildningarna är riktade till idrottsföreningar och olika terapeuter och han skickar ut tejp över hela landet. Just denna bok kan komma till användning oavsett hur ny man är på området, tack vare steg för steg-bilder och beskrivande text. Snart kan boken gå på export även till Danmark och Norge, och då i översatt format.

– Allt kursmaterial inom tejpningen är av tradition på engelska, så även om de i branschen är vana har jag till mina kurser skrivit ihop eget material till specialhäften och gett ut.

Han upplever att kinesiologitejpningen blir mer allmänt känt. Alla kan lära sig den och dessutom går det inte att göra fel. Det värsta som kan hända - är att inget alls händer.

Kontorsaxlar

Alldeles oavsett om du är elitidrottare eller kontorsarbetare använder du kroppen och spänningar uppstår. Man kan tejpa nacken för att minska smärtan och tejpa armen för att få bukt på sin musarm till exempel.

– I början kom bara elitidrottare hit för att bli tejpade, med benhinneinflammationer och schlatterknän. Nu är det mer breddat, och behandlingen är ett bra komplement till andra metoder. Nacktejp framför datorn kan vara ett sätt att ersätta värktabletter.

Hudnära

Tejpen är lika tunn som huden, giftfri och stretchbar i längsled. Vågmönstret i tejpen stimulerar till ökad värme och cirkulation vilket i många fall även ger smärtlindring. Stor skillnad mot den traditionella sporttejpen som är hård och intakt. Tejpning med sporttejp medger ingen eller begränsad rörlighet för att uppnå stabilitet. Tejpning med kinesiologitejp ger full rörlighet i leder men stimulerar små stabiliserande muskler och därigenom uppnås en stabiliserande effekt.

– Musklerna får sensorisk stimulans och hållningen förbättras. Inte för att nacken stadgas upp, utan för att musklerna stimuleras sensoriskt och påminns om att räta på sig. Inom sjukvården i Norrköping har man tejpat nacken på för tidigt födda barn som fick en stimuli att koppla på muskulaturen i nacken, fantastiskt!

Sedan finns det en form av dränagetejpning också som leder bort invärtes vätska om man är svullen.

Oavsett hur tejpningen görs upplever många en ökad värme, och kroppen vänjer sig. Allt hudfett fastnar i klistret, så undvik att röra klistret innan applicering, då det inte går att sätta på den igen.

Håller en vecka

Tack vare att tejpen andas och blir som ett extra hudlager kan man duscha och träna som vanligt. De flesta tejpar i någon neonfärg men på kontoret kan hudfärgad tejp vara att föredra.

– På fotbollsträningen är skrikiga färger bra för att de signalerar till lagkamraterna att knätacklingar och sådant är bäst att undvika.

Underlättar vid graviditet

Men fortfarande finns det områden att skriva om. Pierre planerar redan en uppföljare till boken som kan handla om lymfdränage och tejpning för gravida - något som efterfrågas.

– Det går alltid att hitta på nya tillämpningar. Det är jättespännande att träffa olika terapeuter som utifrån sin profession och kunskaper om fäste, ursprung och funktion uppfinner helt nya användningsområden. Den med smärtande benhinnor kan få hjälp och de som lider av artros kan tejpa leder när de är ute i väder och vind för att få värme och smärtlindring. En ofarlig och giftfri alternativ behandlingsmetod.

– Jag för en dialog med PRO här i stan. Det känns kul att allmänheten får upp ögonen.