• Simon Seropian öppnar snart stans första kafferosteri. Foto: Tommy Pettersson
  • Emil en av de två bagarna står och säljer bullar utanför lokalerna. Foto: Tommy Pettersson
  • Surdegsbullar i mängder. Foto: Tommy Petersson

Första kafferosteriet i Linköping

Snart kommer doften av kaffe att sprida sig längs med Storgatan. I början av november startar Linköpings första kafferosteri i ett gammalt 1700 tals hus som är under ombyggnation interiört just nu.

Det är inte bara kafferosteri som ska inrymmas i lokalerna. Ett surdegsbageri och ett Kafé kompletterar rosteriet i de pietetsfullt renoverade rummen.

Rutinerad kaféägare

Det är rutinerade Simon Seropian som startar "Simons rosteri och bageri" i de anrika lokalerna där det kommer att serveras specialkaffe med de allra finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder.

Simon är rostmästare samt barista och till sin hjälp har han två bagare, Emil och David.

– Jag har drivit kafé i över två år i Linköping och Norrköping. Jag vill att folk ska börja tänka till mer angående Fairtrade- och ekologiska varor. En Fairtrade-bonde måste betala hundratusentals kronor för att få stämpeln, och det finns fortfarande mellanhänder innan bonden får pengarna. Våra direct trade-bönder tjänar sex till sju gånger mer än vad Fairtrade-bönder gör, säger Simon Seropian och fortsätter.

– Vi hoppas att direct trade kommer bli större, men då måste även konsumenterna ta sitt ansvar och gå till den lokala specialisten som handlar på det sättet. Det kostar mer, men du får bättre kvalitet och en person som brinner för sitt yrke och kan svara på frågorna du ställer om kaffet.

Direkt handel

Under Simons 15 år inom Kafébranschen har målet varit att ständigt utvecklas och även utveckla Linköpingsborna i kaffedrickandets konst. I dag driver han Slottscaféet i Bjärka-Säby under sommarhalvåret och har jobbat  jobbat på Café Chocolat som var först i Östergötland med att servera specialkaffe, även kallat direct trade.

– Specialkaffet kommer även att finnas i kafferosteriet och vi använder arabicabönor, de finaste kaffebönorna. Han köper kaffebönorna direkt från kaffebönder med små lotter, därmed finns inga mellanhänder. När den kedjan fungerar får man automatiskt en hög kvalitet på kaffet. Bönorna kommer bland annat från Colombia, Costa Rica, Brasilien, Kenya och Etiopien, Berättar Simon Seropian

Till kaffet kan gästerna äta nybakt bröd som främst är gjort på handknådad, naturjäst deg. En dag i veckan blir det extra lyxigt med surdegspizza. Det kommer även att finnas bullar och bakverk med inspiration från Frankrike och Italien.