• Svårt att hitta någon mer kompetent person för ordförandeposten än Lena Micko. Foto: Tommy Pettersson

Första kvinnliga ordföranden i SKL

Micko valdes inte helt oväntat

Igår eftermiddag valdes Lena Micko till ny ordförande för SKL på organisationens kongress i Stockholm. Det var mer än väntat att Micko skulle få förtroendet att leda Sveriges kommuner och landsting under perioden 2015-2019.
Socialdemokrater, Miljöpartister och vänsterpartister har tillsammans majoritet i SKL:s styrelse den kommande mandatperioden och får då anses ha rätt att sätta dit lämplig person i ledande ställning vilket man nu har gjort.

Historisk period

Micko blir också, äntligen, SKL:s första kvinna på ordförandeposten  vilket stilenligt uppmärksammades av fackförbundet Kommunal som  uppvaktade med blommor och lyckönskningar.
I sitt anförande på SKL-kongressen fokuserade Lena Micko på vikten av samarbete, att försvara det kommunala själstyret, att fortsätta utvecklingen av välfärdstjänsterna och vikten av att kommuner, landsting och regioner måste vara goda arbetsgivare.
– Jag vet vad som prioriteras på det lokala planet. Från alla år i Linköping tar jag med mig erfarenheter av att ha varit med och utvecklat välfärdstjänster som jag skulle vilja säga är framgångsrika idag. Jag tar också med mig vikten av ett gott samarbetsklimat,säger Lena Micko i en kommentar och fortsätter.
– Jag vet vilka utmaningar vi står inför och jag vet vikten av att vara pragmatisk. Dessa erfarenheter är nödvändiga för att kunna leda SKL i en tid som präglas av samhällsförändringar och allt högre krav på våra välfärdstjänster.

Rätt till heltid

Det är ett stort steg i en karriär som inneburit många händelserika år och stora insatser i Linköpings kommunpolitik. Nu lämnar hon posten som kommunstyrelsens ordförande för att koncentrera sig på det nya uppdraget. Att en kvinna intar tronen syns redan i inledningsförandet på SKL kongressen
– Rätten till heltid ligger mig varmt om hjärtat. Det är kanske vår tids allra viktigaste jämställdhetsfråga. Att vi ska kunna erbjuda en heltidsanställning till alla som vill. Att klara av att arbeta heltid ett helt yrkesliv kräver också en hållbar arbetsmiljö. Det kommer jag att jobba hårt för.

Stolta sossar

Lena Mickos långa tid i kommunpolitiken innehåller flera milstolpar och  löper över en tid som innehållit både utveckling och tillväxt men också  en inledande period av kostnadsreduceringar i den offentliga sektorn. Hos Socialdemokraterna i Linköping är man stolta över att partiets främsta företrädare i kommunen nu fått ett viktigt nationellt uppdrag.
– Det här är ett kvitto på det stora och långsiktiga arbete som Lena har lagt ned för att utveckla Linköping under en lång tid. Hon har knutit kontakter runt om i landet som varit viktiga för Linköping, säger partikamraten Kristina Edlund tillika ordförande i Linköpings Arbetarkommun.

Tunt med östgötar

30 olika kommuner, landsting och regioner finns representerade i styrelsen som med ersättare innehåller 42 personer. Ledamöterna representerar åtta partier varav 19 är män och 23 kvinnor. Majoritetsförhållandet är att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har elva mandat. Den borgerliga har Alliansen nio mandat och Sverigedemokraterna ett mandat.
Vänsterpartisten Emil Broberg från Linköping och Region Östergötland blev 3:e vice ordförande men i övrigt var det lite tunt med östgötsk representation, förutom ordförandeskapet.