• Stanley Wong och Ernst Kirchsteiger känner varandra sedan lång tid tillbaka. Foto: Niclas Thalberg
  • Caroline Grönroos och Louise Eklund från PrimeWine Group. Foto: Niclas Thalberg
  • Lena Norin från Norins Ost var en av utställarna på mässan och hon hoppas att arrangemanget återkommer nästa år. Foto: Niclas Thalberg

Första riktiga vinmässan i Linköping

I helgen genomfördes Linköpings första stora och ”riktiga” Vin- och delikatessmässa i Konsert & Kongress.

Det var mycket folk på mässan trots en mördande konkurrens under första dagen. På fredagen spelade Sverige en ödesmatch i fotboll mot Portugal vilket innebar att det inte var lika många som vanligt som sökte sig ut på några arrangemang.

Ost och vin

På lördagen var det inte någon fotboll som drog publik och mängder av människor besökte mässan och dess delikatesser. Nästan femtio utställare och ett trettiotal dryckesföretag, plus ett flertal utställare som lockade med ost och choklad gjorde mässan till en fantastisk smakupplevelse.

– Vi såg redan när fotbollsdatumet fastställdes att vårt förköp till fredagen tvärdog. Vi hade ändå över 700 besökare första dagen som valde bort fotbollen, säger en av arrangörerna Stanley Wong som tillsamman med Johan Ilbäck har sett till att Linköping äntligen har fått hit arrangemanget.

– Jag är i grund och botten en krögare från Örebro som har haft två restauranger fram till 2008 men sedan dess har jag arrangerat olika slags mässor runt om i Sverige. Nu är vi här för första gången i Linköping, berättar Wong som förhoppningsvis ser till att det blir en ny vin- och delikatessmässa nästa år också.

Mötesplatser behövs

TV-kändisen och ”Örebroaren” Ernst Kirchsteiger behöver väl inte någon närmare presentation och han var naturligtvis en publikdragare i helgen. Men det kanske inte är så många som känner till att också han har gett sig in i vinmakarlandet.

– Jag är ju matlagare egentligen men jag har också tagit fram två olika viner som är extremt känslomässigt förankrade i mitt liv. Ett vitt vin från en region i min släkts hemland Österrike samt ett rött vin som är från Toscana där jag numera är granne med min bäste vän som är vinproducent, säger Ernst Kirchsteiger och berättar att han känner Stanley Wong sedan han sprang omkring som liten pojke i hans föräldrars kinarestaurang i Örebro.