• Bandet klipptes av landshövding Elisabeth Nilsson och den unga flygentusiasten Lukas Posluk.Foto: Tommy Pettersson
  • Nästa generations flygentusiaster, representerad av Lukas Posluk, fick present av SAS. Foto: Tommy Pettersson
  • Här kommer den första flygpassageraren ut ur planet. Foto: Tommy Pettersson

Första SAS planet anlände

Linköping City Airport expanderar allt mer. Nu har även SAS börjat flyga till Köpenhamn från Linköping City Airport och sedan tidigare flyger även KLM till Amsterdam från Linköping.

Linköping utpekas idag som regionens affärsflygplats och under 2013 reste närmare 117 000 passagerare från flygplatsen vilket är rekord. Linköping City Airport drivs sedan 2013 helt av Linköping kommun endast landningsbanan ägs av Saab i dagsläget.

Noggrann analys

SAS beslut att öppna en linje till Linköping har föregåtts av analyser av marknaden och vilken efterfråga som finns i Linköping och i regionen.

–Den här flygplatsen är jätteviktig för oss. Vi har våra Hubbar i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors så det är viktigt med förbindelser till expansiva regioner som den här vi etablerar oss i nu, kommenterade Anders Wahlström, försäljningschef  på SAS, när man började flyga från Linköping City Airport. Wahlström kom direkt från Visby där man också hade nyetablerat sig.

– Detta är efterlängtat av näringslivet i hela regionen. Många företag har avtal med SAS och väljer idag att flyga från Arlanda. Nu kan vi ge dem ett bättre alternativ som sparar både tid och pengar, säger Camilla Lejon vd för Linköping City Airport.

– SAS satsning här i Linköping är mycket viktig för näringslivet, universitet och hela den större regionen. Satsningen är ett kvitto på att Linköping och regionen har en mycket stark tillväxtpotential och ett starkt näringsliv. Goda flygförbindelser bidrar till att förstärka de redan tidigare starka tillväxtförutsättningarna i regionen, menar kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall som naturligtvis var med när det första SAS planet anlände.

Två turer per dag

SAS kommer att sätta in helt nya flygplan av modellen ATR 72-600 med plats för 70 passagerare och kommer att flyga två turer per dag till och från Köpenhamn alla veckans dagar vilket ger 28 förbindelser i veckan.

– Vi har ett stort behov av fler flygplatsstolar så denna kapacitetshöjning är efterlängtad, både av näringslivet och privatpersoner. Det är mycket roligt att privatresandet också ökar och fler och fler känner till vilka fantastiska möjligheter vi har att enkelt komma ut i världen från vår region, säger Camilla Lejon vidare.