• Reza Zarenoe sitter nu som vice orförande i Landstingets högsta beslutande organ. Foto: Tommy Pettersson

Första vice ordförande av utländsk härkomst

Folkpartiets Reza Zarenoe blir den första personen av utländsk härkomst som utses till 1:e vice ordförande i Landstingsfullmäktiges presidium i Östergötland.

En såväl regionalhistorisk händelse som en viktigt samhällspolitisk markör åt höger.

Framträdande roll

Folkpartiet Linköpings ”starke man”, landstingsfullmäktigeledamoten, Reza Zarenoe tog igår på morgonen steget upp i Landstingsfullmäktiges presidium. Vilket innebär att Zarenoe blir den första med utländskt härkomst genom tiderna som får en så framträdande och representativ roll i Landstingsfullmäktige i Östergötland.

– Det är oerhört glädjande att ta plats i Landstingsfullmäktiges presidium. Inte minst är det en viktig signal ut till allmänheten. Det är idag en låg representation av utrikesfödda inom politiken generellt, och när det gäller så framträdande uppdrag som presidieposter så ser statistiken ännu dystrare ut. Därför känns det ärofullt att få bryta en negativ trend och visa på att Östergötland är ett län där ursprung spelar mindre roll och kompetens får ha avgörandet, säger Reza Zarenoe strax efter att landstingsfullmäktiget klubbat beslutet.

Tar politiskt ansvar

Reza Zarenoe har de senaste åtta åren varit ledamot av landstingsfullmäktige och figurerat i den mediala debatten inom forskning- och personalfrågor. Zarenoe kommer för mandatperioden även sitta som ordinarie ledamot i Regionstyrelsen och dess personalutskott. Utöver sina politiska åtaganden så har Zarenoe även en del uppdrag inom läkarutbildningen vid Hälsouniversitet i Linköping.