• Nu är det en tomt tomt men om drygt ett år så finns det ett hus med 44 lägenheter på plats. Carolina Axelsson på HP Boendeutveckling ser ett nytt bostadsåde växa fram. Foto: Tommy Pettersson
  • Carolina Axelsson och Håkan Jansson vid den skylt som berättar om den nya bostadsrättsföreningen. Foto: Tommy Pettersson

Fortsatt utbyggnad av Södra Ekkällan

Det nya bostadsområdet Södra Ekkällan fortsätter att växa. Nu påbörjas snart även byggnationen av Brf Tinneröhöjd på den plats där NCC tidigare planerade projektet Manhattan.

Tillsammans med Ulricehamns Betong så driver HP Boendeutveckling projektet Tinneröhöjd och i slutänden kommer det att bli fyra stycken huskroppar innehållandes ca 220 bostadsrättslägenheter av olika storlek och format. Just nu är det bara buskar, träd och en i övrigt tom tomt men i november blir detta en byggarbetsplats då första huskroppen ska börja byggas.

– Det stämmer, berättar Håkan Jansson på HP Boendeutveckling och pekar samtidigt ut vart den första huskroppen kommer att ligga. Han fortsätter:

Klart på ett år

– Redan i november 2014 kommer den huset vara inflyttningsklart och då tar vi tag i bygget av nästa huskropp och så kommer det att fortsätta tills samtliga fyra byggnader är uppförda. Det kommer även att byggas ett parkeringshus på tomten mitt emot platsen där vi nu står, säger Håkan Jansson och pekar rakt över Rotegatan och mot den tomt där vi parkerat våra bilar. Både Håkan Jansson och Carolina Axelsson berättar att intresset för att köpa sig en lägenhet i den nya bostadsrättsföreningen är stort.

Stor efterfrågan

– Vi har lagt ut själva försäljningen av lägenheterna till Svensk Fastighetsförmedling och just i dagsläget har vi 85 procent av dessa bokade vilket är väldigt bra. För att våga sätta spaden i marken i ett sådant här projekt så vill vi alltid ha minst 75 procent sålda. Vi kände nog från allra första början att det fanns ett tryck och en efterfrågan på den här typen av boende i Linköping, poängterar både Carolina och Håkan. Mycket av själva huset är förproducerat vilket gör att byggtiden kortas och därmed kan man också hålla kostnaderna nere. Till exempel kommer badrummen fixa och färdiga.

Närproducerad energi

– Jag skulle tro att vi är runt tio procent billigare än andra som bygger bostäder i liknande lägen, understryker Carolina Axelsson. Samtidigt levererar vi som standard det vi vet många boende vill ha såsom stora inglasade balkonger, gott om förvaringsutrymmen samt en garageplats inomhus per lägenhet. De kommande husen är mycket välisolerade lågenergihus som värms upp med närproducerad bergvärme. Även delar av föreningens elbehov produceras lokalt genom en solcellsanläggning på taket. Husen kommer också att utrustas med ett individuellt uppmätningssystem för el, värme, varmvatten och kallvatten i varje lägenhet. De boende betalar därigenom bara för sin egen, verkliga förbrukning.

Bra läge

Området där den nya boststadsrättsföreningen uppförs ligger bra till. Det finns en hel del samhällsservice i närheten och precis vid den första huskroppen är det väldigt nära till en stor matvarubutik. Sedan ligger hela eklandskapet och mycket natur nästan precis rakt utanför dörren men läget är även stadsnära och Linköpings centrala delar finns bara ett stenkast bort.

Lång erfarenhet

De båda aktörerna HP Boendeuteveckling och Ulricehamns Betong har lång erfarenhet i att driva liknande byggprojekt. Tillsammans med UBAB har HP Boendeutveckling i ett gemensamt bolag nyligen utvecklat det mycket efterfrågande projektet Bostadsrättsföreningarna Bogesundsparken i Jönköping. Bogesundsparken består av två tiovåningar höga hus, ett projekt som har många likheter med det kommande Tinneröhöjdprojektet.