• Jardviken är nyfiken på nya barnboksförfattare som kommer att ta plats. Foto: Midnightfoto

Förväntansfulla författare inför bokmässan

Det är med tema "Framtidens berättande" som arrangörerna Johan Hagesund och Jan Holmbom välkomnar utställare och besökare till den femte upplagan av TellUs, Östergötlands bokmässa.

Mässan närmar sig med stormsteg och vi har tagit tempen på några av de författare som kommer att delta.

Hugoböcker

Barnboksförfattaren Sofia Jardviken har skrivit Hugoböckerna och är i år med för tredje gången, hon berättar:

– Jag är med för att träffa människor som är intresserade av böcker, läsning och kultur, det gör att jag gärna ställer ut på Östergötlands bokmässa.

Jardviken kommer att vara med på flera aktiviteter så som sagoläsning och målarstuga där hon kommer att läsa ur sin tredje barnbok "Hugo och Gullvagnens hemlighet".

– Det är jättebra med en egen mässa. Göteborg och den stora mässan i all ära, men den är för stor. Här kommer man närmare författarna och det är lokala aktörer och även rikskändisar, en härlig blandning av kultur, berättar Jardviken.

Lasse-Majaböcker

En författare som gör debut på denna mässa är även barnboksförfattaren Martin Widmark, som kommer att prata om sina böcker Lasse-Majas Detektivbyrå, Nelly Rapp och Halvdan Viking.

– Det här är första året för mig, det ska bli spännande, säger Martin Widmark. Han fortsätter:

– Jag tänker som författare att en bokmässa inte måste vara en sådan enorm organisation som den i Göteborg, det låter väldigt sympatiskt med fler och något mindre arrangemang.

Temat är som tidigare nämnt "Framtidens berättande", hur ser ni på det i förhållande till barns läsning?

– Eftersom jag i min tjänst som rektor är med i referensgruppen för "Läslust" i Norrköpings kommun så blev jag jätteglad att det handlar om barns läsning. Det är min hjärtefråga både som rektor och som författare. Att få barnen att vilja läsa, kunna ta till sig en text, utöka ordförrådet gör att barnen blir bättre på att argumentera, analysera och diskutera. De får ett större vokabulär och det har de nytta av hela livet, säger Jardviken.

– Antagligen vet vi väldigt lite om framtidens berättande. Jag är väldigt nyfiken på vilka nya barnboksförfattare som kommer att ta plats på den litterära scenen, avslutar Widmark.