Fotboja vid kontaktförbud

I det rättspolitiska program som Alliansens partiledare släppte under torsdagen finns Folkpartiets krav på ökad användning av fotboja vid kontaktförbud med. Ett annat förslag gäller att säkerställa en långsiktig finansiering för kvinnojourerna.

Förslagen välkomnas av Linköpings folkpartister

Varje dag året runt anmäler många kvinnor överträdelser mot kontaktförbudet. Det är flera tusen kvinnor som lever i rädsla över män som förföljer och trakasserar dem och där samhället inte lyckats stoppa dem. Fotbojor måste användas mer, säger folkpartisten Rebecka Gabrielsson.

Beskedet idag innebär att Alliansen stödjer Folkpartiets förslag om att elektronisk fotboja ska kunna användas i fler fall av kontaktförbud. Tanken är att det dels ska leda till färre överträdelser av kontaktförbudet, men även till att de överträdelser som görs leder till en fällande dom.

Lokalt vill Folkpartiet förstärka den sociala jouren, så att flyende kvinnor och barn kan få stöd på plats. Den som idag flyr från den som slår en lördagskväll riskerar bli lämnad ensam på ett vandrarhem till måndagen. Under den tiden av väntan är det många som tappar modet och åker hem.

 I Linköping lever mellan tvåtusen och tretusen barn i hem där det förekommer våld. Trots det har kommunen lite stöd att ge till den mamma som flyr med sina barn en lördagskväll. Stödet måste utökas ut så att kvinnan och barnen kan ha en person på plats som stöttar dem genom natten och dagen efter.

Rebecka Gabrielsson, Daniel Andersson Folkpartiet