• Steffan Kapellner är verksamhetschef för fritidsuppdraget på Linköpings kommun. Foto: Julia Kimell
  • Här välkomnar han till kontoret på Westmansgatan. Foto: Julia Kimell
  • Steffan Kapellner blickar ut över staden i jakt på fritidssysselsättning åt unga. Foto: Julia Kimell
  • På kontoret sitter han och administrerar och leder - men har viss kontakt med de unga. Foto: Julia Kimell
  • Han trivs utmärkt på sitt jobb. Foto: Julia Kimell
  • Staden har många grupper för unga och Steffan och hans team kommer med nya idéer. Foto: Julia Kimell

Fotboll och ungdomar präglar hans karriär

Steffan Kapellner är verksamhetschef för fritidsuppdraget med ungdomar i åldern 13-16 som främsta målgrupp. – Jag trivs jättebra. Min drivkraft är att ungdomar ska ha någonstans att ta vägen där de inte behöver vara lika strukturerade som i skolan. De ska kunna hitta på aktiviteter spontant.

Organisationen består av två verksamhetschefer som tillsammans ansvarar för 75 procent av Linköping.

– Vi leder verksamheten med ansvar för ekonomi och administration, och har mycket kontakter utåt med möten och samverkansråd om frågor som rör ungdomar. Det är fritidsledarna som har den huvudsakliga kontakten med ungdomarna, men vi kommer också med initiativ.

De har också en grupp som heter Berga äldre som vänder sig till sextonåringar och uppåt. Målet är att ungdomarna får ta ansvar men att de inte ska lämnas vind för våg.  Före sitt nuvarande uppdrag var han fritidsgårdsföreståndare.

– Men när jag var liten trodde jag att jag skulle bli journalist som min pappa. Som sextonåring skrev jag i Östgöten som sportjournalist.

Just nu håller verksamheten på att bli hbt-certifierad för att allt bemötande ska vara inkluderande; ingen ska känna sig utanför.

Meningsfull fritid

Steffan känner att han har en dynamisk och utvecklande arbetsplats. Förutom de traditionella fritidsgårdarna finns en rad projekt som blivit permanenta. Några av dem är Diva som är en mötesplats av tjejer för tjejer där de kan umgås i tjejgrupper för att lära sig ta del av samhällets utbud av fritidssysselsättningar och skapa självkänsla. Liquid är en mötesplats för hbtq-personer mellan 12 och 19 år som kan ordna temakvällar med workshops och känna sig trygga med varandra.

Shanazi hjältar arbetar mot hedersvåld och förtryck och för demokrati och mänskliga rättigheter med syfte att med hjälp av de utsatta göra en insats för att förbättra förhållandena.

– Första gruppen utbildade grabbar har nu blivit timanställda hos oss.

Rullar på

Steffan är född i Jönköping, men känner att det är i Linköping han hör hemma, med ett enda undantag: hockeyn. HV71 ligger honom varmt om hjärtat.

Under många år var Steffan fotbollstränare, och höll även på själv, mestadels i korpserien. På åttiotalet var han tränare för pojklag och även anställd som ungdomskonsulent i olika klubbar.

– Det roligaste var att vinna serier och stiga i divisioner. Under min ledning steg Gottfridsberg från division sex till fem. Oavsett nivå är det lika roligt. Jag tränade också laget Babylon i Lambohov några höstar. Det var roligt, spännande och lärorikt!

Han växte upp i Skäggetorp där mycket yngre grabbar gavs förtroende att bli ledare. I dag har föreningsvärlden förändrats. Frivilliga föräldrar är den ideella kraften och får axla ledarrollen.

– Troligtvis är det från tränarkarriären min organisationsförmåga kommer, och lagandan försöker jag överföra till min nuvarande arbetsplats för att skapa en teamkänsla.

Golf med familjen

För fyra år sedan slutade Steffan leda fotbollslag. Nu håller han igång med gymträning och golf i stället.

– Jag och min fru började 2010. Det är en bra sport för den som vill tävla mot sig själv samtidigt som det är trevligt och socialt och en riktig naturupplevelse. Jag är ganska tävlingsinriktad och ju lägre handicap desto svårare blir det.

Snart lär det bli familjeturneringar, då barnen önskat sig gröna kort i julklapp.

Resdrömmar

Förutom idrott och ungdomar är resor och familj något som gör Steffan glad.

– Jag har ett bra liv och en bra familj. Vi ser gärna nytt och åker helst till storstäder eller på vandrings- och skidresor, men den bästa kombinationen funkar nog inte rent praktiskt: drömresan hade varit en fotbolls- och golfresa kombinerad med musikaler. London är en trevlig stad, där har jag varit fler än tio gånger.

 

Steffan Kapellner

Gör: Verksamhetschef för fritidsuppdraget.

Ålder: 54.

Född: I Jönköping.

Bor: I Ullstämma

Familj: Frun Ewa, barnen Erik 24 år och Fredrik 22 år.

Intressen: Idrott. I synnerhet fotboll!

Favoritbok: Sagan om ringen. Läser helst deckare och historiska romaner, det är så jag kopplar av!