• Mikael Fjellström, ordförande i BK Derby, står laddad med tröjorna som ska skänkas till organisationen Futebol da Forca, under fotbollsgalan. Foto: Fanny Miles

Fotbollsgala i miniatyrformat

Idrottsklubben BK Derby sätter fotboll i fokus under sin egenarrangerade fotbollsgala den 15 november. Syftet är att skapa en gemenskap i klubben och samla alla spelare och dess föräldrar under mer avslappnade former. Samtidigt vill BK Derby göra en god sak för fotbollen genom att skänka avlagda matchset till välgörenhetsorganisationen Futebol da Forca.

–Det är första gången vi anordnar den här typen av evenemang. Jag tror att det är viktigt att visa våra medlemmar att man kan träffas även utanför fotbollen och ha kul tillsammans helt enkelt, säger Mikael Fjellström, ledare och ordförande i BK Derby.

Förebilden är såklart den stora fotbollsgalan som går av stapeln den 10 november. Likt originalet kommer BK Derby att dela ut priser och ha en del uppträdanden.

–Vi äter tacos och delar ut priser till årets bästa kompis, bästa tränare, bästa ledare, bästa laget och bäst träningsnärvaro. Medlemmarna har fått nominera så utser en jury vilka pristagarna blir. Tröjorna som vi skänker bort kommer att tas emot av en representant från Futebol da Forca, berättar Mikael Fjellström.

Startade i Mocambique

Futebol da Forca är ett initiativ av Cecilia Andrén Nyström som år 2012 startade organisationen i Mocambique. Ändamålet med organisationen är att stärka tjejers självförtroende samt låta fotbollen bli en opartisk plats att mötas på.

– Vi tycker att Futebol da Forca är ett så pass bra initiativ och därför vill vi skänka tröjorna dit. Fotboll hjälper till att stärka självkänslan hos spelarna och dessutom är sporten bra för hälsan. Samtidigt hjälper fotboll till att hålla ungdomar borta från sådant som är ohälsosamt och man ger ungdomarna något aktivt att göra, säger Mikael Fjellström.

Taco såklart

I dag har BK Derby dryga 600 medlemmar. Till fotbollsgalan är det 250 ivriga som har anmält sitt intresse. Tacobuffén lagas av hjälpsamma föräldrar och ledare och festligheterna pågår fram till lördagskvällen.

Nytt A-lag

BK Derby har tränat på Linköpings fotbollsplaner i över 100 år. Framgångarna är många även om devisen är att fotboll ska vara roligt och prestation inte ska mätas i antalet poäng. För första gången i klubbens historia startas nu ett A-lag för damer.

– Förebilden för många av våra tjejer är såklart LFC. Men vi vill visa Derbytjejerna att det finns en utvecklingsväg inom klubben också, inte att det tar slut när de är i tonåren. Därför måste vi ha ett A-lag som är rullande och nu är det dags, säger Mikael Fjellström. Nyblivna A-laget är på plats under galan tillsammans med resten av spelarna. Det blir en festlig lördag när Derbys fotbollsgala sätter igång.