• Linköpings Fotboll Club och Verisure har ingått ett ovanligt samarbete där ett par ingredienser är att stötta fadderverksamhet inom tjejfotbollen i Linköping och rekrytering av personal till larmföretaget: Frida Litzén, LFC, Mattias Ringqvist, vd Verisure Sverige, Charlotte Rohlin, LFC. Foto: Verisure

Fotbollsklubb och larmbolag samarbetar

Linköpings Fotboll Club och larmföretaget Verisure startar ett ovanligt samarbete. Tre delar ingår i avtalet. Företaget sponsrar LFC som exponerar dem och samtidigt ges resurser till fadderverksamheten inom tjejfotbollen i Linköping och fotbollsklubben får även pengastöd för att hjälpa Verisure att rekrytera personal.

– Vi växer så det knakar och behöver rekrytera, inte minst i Linköping och totalt över 130 personer i Sverige. Vi delar många värderingar med Linköpings FC och tror att vi kan hitta rätt personer med rätt egenskaper genom idrotten, säger Mattias Ringqvist, vd för Verisure Sverige.

– De blir inte en av våra största sponsorer men de är en ny sådan och det vill vi gärna uppmärksamma. Det är kul att Verisure vill satsa på oss, konstaterar Maria Hagström, klubbchef i LFC, som inte vill nämna några summor men berättar att pengarna ger bra ekonomisk hjälp till klubben.

Stor arbetsgivare

Larmföretaget har 300 personer anställda på huvudkontoret i Linköping och ännu fler i Securitas Direct. Theres Lakso, kommunikationschef Verisure Sverige, tror att man är Linköpings sjunde största arbetsgivare. Och nu vill man växa personellt och tar hjälp av fotbollsklubben LFC.

– Vi tror finns personer som är aktiva inom idrott eller som gillar idrott som skulle passa hos oss. Man gillar lagsport, har ett driv och en passion och vill jobba mot nya mål. Precis som det är hos oss i Verisure. LFC med sina kontakter och nätverk kan säkert hjälpa oss att hitta rätt personer, sådana som skulle trivas hos oss och göra oss bättre, fastslår Theres Lakso.

Stärker fotbollen

En annan del i avtalet handlar om att förstärka tjejfotbollen i Linköping. Efter EM-slutspelet i fotboll för damer 2013, då Linköping var en av spelplatserna, initierade kommunen ett projekt för att locka fler tjejer till fotbollen.

LFC involverades i det hela och det pågår fortfarande. Varje flicklag som spelar fotboll i Linköping (LFC har inga egna flicklag) har en fadder i LFC:s a-lagstrupp.

– Spelarna är ute i klubbarna och håller i träningar och bjuder in till matcher. Det motiverar fler tjejer att börja och de som håller på att fortsätta. De senaste tre åren har det blivit 23 procent fler registrerade spelare i Linköping medan antalet tjejer i fotbollsklubbar i Sverige minskar. Att det ökar i Linköping kan bero på flera saker, klubbarna gör ett bra arbete, men vi tror även att fadderverksamheten påverkar, förtäljer Maria Hagström. Fadderverksamheten kräver intäkter och LFC har fått en del från kommunen.

Avtalet tar slut i år

– Vi vill fortsätta och försöker hitta finansiering. Vi pratar med kommunen och andra företag och tycker det är roligt att Verisure vill gå in och stötta, säger klubbchefen i LFC. Larmföretaget har sina egna bevekelsegrunder för att stötta tjejfotbollen.

– Trygghet är vår kärnverksamhet och vi växer starkt i Sverige. Det är precis vad fadderverksamheten också handlar om, en stark tillväxt som bygger på trygghet, poängterar Mattias Ringqvist.

Sponsoravtalet mellan larmföretaget och fotbollsklubben sträcker sig från nu och under hela 2017.