• Göran Billeson har bildsatt Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • Alla stipendiater på plats Göran Billeson, konstnär Camilla Lothigius, Marie Länne Persson och Gustav Udd. Musiker Karl-Gunnar Johansson, Gudrun Sandström. Foto: Rama Gerges

Fotograf hyllas kulturellt

Nu har årets kultur- och honnörsstipendiater i Linköping utsetts för år 2013.

Kulturstipendiaterna i år blev fotograf  Göran Billeson, konstnär Camilla Lothigius, folkmusiker Marie Länne Persson och Gustav Udd, som ägnar sig åt dans och foto. Årets honnörsstipendier blev musiker Karl-Gunnar Johansson och Gudrun Sandström bibliotekarie med inriktning mot barnkultur.

Fotografi och kultur

Göran Billeson är en välkänd linköpingsfotograf som har bildsatt Linköping och Östergötland under några decennier. Han har tidigare jobbat som nyhetsfotograf och på senare år producerat ett flertal böcker.

– Det känns jättekul att få uppmärksamhet för det man gör och har gjort och speciellt kul är det när det handlar om fotografier och inte så  mycket om min bokproduktionen, säger en glad Göran Billeson.

Den nödvändiga kulturen

Kulturstipendierna är på 25 000 kronor vardera. De tre honnörsstipendiaterna erhöll varsin plakett med namnet ingraverat, ”För mångårig kulturell gärning”. Stipendierna delades ut vid kommunfullmäktiges middag tisdag den tionde december. Johan Lundgren ordförande i Kultur o fritidsnämnden höll i trådarna.

– Kultur- och honnörsstipendiaterna greppar över hela kulturområdet och ibland är det fokus på dans och ibland är det musiker som uppmärksammar särskilt. I år har vi två fotografer bland andra kulturarbetare, säger Johan Lundgren.

Ur motiveringarna:

I Camilla Lothigius arbeten finns en lågmäld, vilande skönhet som är njutbar för ögat. Kvalitet står alltid i första rummet och hon har en imponerande arktektonisk formtalang. Genom sin passion för folkmusikens olika traditionsvägar spelar Marie Länne Persson en unik roll i vårt musikliv.

Gustav Udd nischar in sig i en bransch som är synnerligen ovanlig i Sverige nämligen dans och foto det vill säga konsten att rätt förmedla baletten och dansens rörelser fotografiskt. Han är både utbildad dansare och fotograf.

Med sin drivna fotokonst visar Göran Billeson alltid upp en personlig stil som kännetecknas av lust att upptäcka nya vinklar och överraskande perspektiv.

Som ypperlig musiker och pedagog har Karl-Gunnar Johansson under en lång följd av år varit en central gestalt i Linköpings musikliv.

Som chef för barn- och ungdomsavdelningen i huvudbiblioteket har Gudrun Sandström med stor energi och entusiasm bidragit till att skapa läsglädje för många barn som besökt biblioteket.