Fräck kupp på bibblan

Nyligen stals två mycket dyrbara fåtöljer designade av Arne Jacobsen från länsbiblioteket på Östgötagatan. De båda sittmöblerna är värderade till ett sammantaget värde av en kvarts miljon.

Det var mitt i fredagsrusningen som två män helt fräckt gick in på biblioteket på Östgötagatan och sedan tog med sig två stycken fåtöljer ut via en sidoutgång.

- Det är både oerhört fräckt och vågat, menar polisens utredningsbefäl Martin Hedberg och fortsätter:

- Enligt vittnen så var det två män, omaskerade så klart, som bar ut de båda fåtöljerna på en sidogatan som med all säkerhet är Hunnebergsgatan och sedan in i en vit bil av märket Peugot och där upphör alla vidare spår. Personalen på biblioteket tillkallade polis men då hade redan tjuvarna hunnit iväg.

Grov stöld

- Eftersom de båda fåtöljerna hade ett så pass stortvärde så betecknar vi det som en grov stöld. ”Ägget” designades till SAS Radisson i Köpenhamn 1958 av den mycket välkände danska arkitekten och formgivaren Arne Jacobson (1902 – 1972). Arne Jacobsen var en företrädare för funktionalismen under 1920 och 1930-talet. Bland Arne Jacobsens kända verk som formgivare kan nämnas stolen Myran.